Tipatonta kannattaa kokeilla, jos haluaa nukkua paremmin – näin alkoholi vaikuttaa uneen

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
KATSO MYÖS: Huono nukkuminen lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, mutta voi kasvattaa myös muistisairauksien todennäköisyyttä.

Jos uniongelmat vaivaavat, kannattaa harkita tipatonta tammikuuta. Lääkäri kertoo, miten alkoholiton kuukausi vaikuttaa uneen.

Moni lupaa uutenavuotena jättää alkoholin ainakin kuukaudeksi, useat jatkavat lupaustaan vielä helmikuullekin. Tipattomasta tammikuusta on hyötyä monin eri tavoin, mutta holitonta tammikuuta, tai miksei ihan mitä tahansa kuukautta, kannattaa kokeilla erityisesti, jos uniongelmat vaivaavat.

Päihdelääketieteen ylilääkäri Harri Seppälä Terveystalosta kertoo tiedotteessa, millainen yhteys alkoholilla on nimenomaan uneen.

Viisi yhteyttä alkoholin ja unen välillä

1. Alkoholi rikkoo unta

Seppälä muistuttaa, että alkoholi nostaa elimistön stressitasoa, minkä huomaa esimerkiksi sykkeen nousuna tai syvän unen vähäisenä määränä.

–  Erilaiset nukkuessa käytettävät älylaitteet, kuten kellot ja sormukset, havainnollistavat suuntaa-antavasti, kuinka unen rakenne muuttuu alkoholin nauttimisen jälkeen, Seppälä sanoo.

Lääkäri huomauttaa, että kun elimistö käy kierroksilla alkoholin tai sen aiheuttamien vieroitusoireiden vuoksi, uni voi olla hyvin pinnallista ja syvän unen määrä vähenee.

2. Jo yksi annos alkoholia voi heikentää unta

Seppälän mukaan jo yhdellä annoksella alkoholia voi olla heikentävä vaikutus uneen.

– Tämä riippuu fysiologisista tekijöistä, kuten vartalon koosta ja aivojen herkkyydestä alkoholin vaikutukselle. Vaikka vähäinen määrä alkoholia ei aiheuttaisi muita haittoja, vaikutuksen saattaa huomata unen laadussa ja palautumisessa.

Esimerkiksi vuonna 2018 julkaistu suomalaistutkimus osoitti, että jo yhden alkoholiannoksen nauttiminen iltaisin vähensi tosiaan palauttavan unen määrää. Tutkimuksessa selvisi, että alkoholi heikensi unen laatua selvästi kaiken ikäisillä, mutta hieman yllättäen nuorilla vaikutus oli vielä voimakkaampi kuin vanhemmilla koehenkilöillä.

3. Alkoholin nauttiminen vaikuttaa myös seuraavan yön uneen

Juomatta jäänyt alkoholiannos ei pelasta vain tulevan yön unta, vaan vaikutuksia voi ajatella olevan pidemmälläkin tähtäimellä.

– Nautittu alkoholi voi vaikuttaa uneen saman yön lisäksi vielä seuraavanakin yönä, Seppälä varoittaa ja jatkaa:

– Lisäksi kannattaa huomioida, että jos alkoholin käyttö on säännöllistä ja runsaanpuoleista, unen rakenne tuhoutuu koko ajan enemmän. Rakenne alkaa onneksi korjaantua automaattisesti, kun alkoholin käyttö loppuu esimerkiksi tipattoman tammikuun aikana.

4. Tarvitsetko sittenkään yömyssyä?

Vaikka jokailtainen yömyssy voi tuntua auttavan nukahtamisessa alkoholin mukanaan tuoman rentouttavan tunteen myötä, tapaan koukuttunut unohtaa kuitenkin jotain hyvin oleellista hyvistä yöunista. Seppälä nimittäin muistuttaa, ettei nukkumisessa oleellisinta ole unen pituus tai nukahtamisen nopeus, vaan tärkeintä on unen laatu.

– Jos on tottunut käyttämään alkoholia unen saamiseen, voi elimistöllä kestää hetki tottua uudenlaiseen iltarutiiniin ilman alkoholia. Tipaton tammikuu onkin oiva tilaisuus huomata, että myös ilman alkoholia nukahtaa, Seppälä kannustaa.

5. Palautuminen paranee, kun kokeilet tipatonta

Seppälä huomauttaa, että moni stressistä ja kuormituksesta kärsivä saattaa juoda alkoholia rentoutumistarkoituksessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että alkoholin käytön lisääntyessä palautuminen ei ole ihanteellista ja stressitasot saattavat vain kasvaa.

– Alkoholi ei ole pidemmän päälle toimiva työkalu stressin tai ahdistuksen hallintaan. Tipaton tammikuu on hyvä testi jokaiselle siihen, aiheuttaako ilman alkoholia oleminen vaikeuksia. Lisäksi se on hyvä tapa huomata, kuinka paljon enemmän energiaa ja jaksamista on, kun nukkuminen ja palautuminen ovat kohdillaan.

Huonounisesta voi tulla ikävä ja sairas ihminen – pitkäaikaisvaikutukset pelottavia:

Unirytmi kuntoon 8:08
Uni on ihmiselle elintärkeää. Jos sitä ei saa tarpeeksi, vaikutukset alkavat pikkuhiljaa näkyä käytöksessä ja terveydessä. Professori ja unitutkija Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta puhui aiheesta Huomenta Suomessa tammikuussa 2018.

Lähde: Terveystalo


Lue myös:

    Uusimmat