”Nollaatko” rankan päivän alkoholilla? Yksikin alkoholiannos heikentää unta!

Miten saada päihderiippuvainen hoitoon? 15:56

Moni juo alkoholia rentoutuakseen päivän rasituksista, mutta tuore suomalaistutkimus osoittaa, että se saattaa olla huono idea. Vähäinenkin alkoholimäärä näyttää heikentävän unen laatua ja elimistön palautumista.

Yllä olevalla videolla Miska kertoo pitkästä tiestään päihderiippuvaisesta päihdeterapeutiksi.

Tutkimus, johon osallistui yli neljä tuhatta 18–65-vuotiasta naista ja miestä, tehtiin mittaamalla unta ja palautumista sydämen sykevälivaihtelun avulla. Käytössä oli suomalaisen hyvinvointiteknologiayritys Firstbeatin Hyvinvointianalyysi.

– Tutkimus osoittaa, että alkoholilla on selkeä heikentävä vaikutus sydämen sykevälivaihteluun perustuvalla menetelmällä mitattuun kehon palautumiseen yön aikana. Mitä enemmän alkoholia nautitaan, sitä voimakkaampi stressitekijä se on keholle. Jo yhden alkoholiannoksen nauttiminen iltaisin vähensi palauttavan unen määrää, liikuntalääketieteen professori Urho Kujala Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Kun tarkasteltiin kolmea ensimmäistä nukkumistuntia, elimistön fysiologinen palautuminen väheni yhdeksän prosenttia vähäisen alkoholimäärän jälkeen, 24 prosenttia kohtuullisen alkoholimäärän jälkeen ja peräti 39 prosenttia runsaan alkoholimäärän jälkeen.

Kulutusta arvioitiin alkoholin määränä (g) suhteessa henkilön painoon (kg). Keskivertokoehenkilöllä vähäinen kulutus tarkoitti 1–2 annosta, kohtuullinen 2–6 annosta ja runsas yli 6 annosta.

Esimerkiksi 80-kiloisella henkilöllä viisi alkoholiannosta vähensi palauttavan unen määrää keskimäärin 45 minuuttia yön kolmen ensimmäisen tunnin aikana.

Nuorten uni herkempää alkoholin vaikutuksille

Tuloksissa ei ollut eroja miesten ja naisten tai fyysisesti aktiivisten tai passiivisten välillä. Hyvä kunto ei siis näytä suojelevan alkoholin vaikutukselta.

Alkoholi heikensi unen laatua selvästi kaiken ikäisillä, mutta hieman yllättäen nuorilla vaikutus oli vielä voimakkaampi kuin vanhemmilla koehenkilöillä.

– Tämä osoittaa, etteivät nuoret ole immuuneja alkoholin haitoille – vaan jopa päinvastoin, tutkija Julia Pietilä Tampereen teknillisestä yliopistosta huomauttaa.

Unen tarve on yksilöllistä, ja myös unen laadussa on paljon vaihtelua sekä henkilöstä että päivästä riippuen. Unen laatuun voidaan vaikuttaa päivän aikaisilla toimilla, kuten liikunnalla ja ravinnolla.

Tutkimus tehtiin yhteistyönä Tampereen teknillisen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Työterveyslaitoksen, Firstbeat Technologiesin ja Nokia Technologiesin kesken.

Lähde: Firstbeat

Lue myös:

    Uusimmat