Kipu alkoholin juomisen jälkeen voi olla oire syövästä – tunnista hälyttävät oireet

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Tuntuuko, että melkein mikä tahansa voi olla oire syövästä? Videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta pitää oikeasti huolestua.

Alkoholin juomisen jälkeen kipuilevat imusolmukkeet voivat olla oireita syövästä. Huomattavasti yleisempiä imusolmukesyövän oireita ovat kuitenkin kivuttomat patit kaulalla, kainaloissa ja nivusissa.

Imusolmukesyövät eli lymfoomat ovat yleisimpiä syöpätauteja, joihin sairastuu vuosittain noin 1300 suomalaista. Tavallisin oire sairaudesta on suurentunut kivuton imusolmuke.

Osalla potilaista sairastuneet imusolmukkeet voivat kuitenkin kipuilla. Joissain tapauksissa kipu ilmenee alkoholin juomisen jälkeen, kertoo brittiläinen Cancer Research UK -järjestö.

Alkoholin aiheuttama oireilu liittyy erityisesti nuorilla aikuisilla ja yli 60-vuotiailla tavattavaan Hodgkinin lymfoomaan. Alkoholi aiheuttaa oireita etenkin naispotilailla sekä tiettyyn taudin alatyyppiin sairastuneilla.

Lääketieteellisessä Anesthesiology-lehdessä vuonna 2012 ilmestyneessä artikkelissa kerrotaan, että jopa liköörisuklaa tai siemaus olutta voi laukaista kivun. Kipu voi tuntua jomotuksena tai pistävänä ja sen voimakkuus vaihdella lievästä sietämättömään. Osa potilaista päätyy oireilun seurauksena pidättäytymään täysin alkoholista.

– Alkoholi voi rentouttaa verisuonia, mikä saattaa lisätä painetta imusolmukkeissa ja rasittaa ympäröiviä kudoskoteloita aiheuttaen kipua, brittiläinen veritautilääkäri Graham Collins sanoo The Sunille.

Alkoholin aiheuttama kipu on kuitenkin harvinainen oire lymfoomasta. Arviolta yksi kahdestakymmenestä sairastuneesta saa oireita juomisesta. Imusolmukkeet ovat saattavat jo ennen alkoholin juomista olla turvonneet ja kivuliaat.

Lymfooman tyypillisemmät oireet

Alkoholin juomiseen liittyvä kipu ei kuulu imusolmukesyövän tyypillisimpiin oireisiin.

Useimmiten sairaus ilmenee suurentuneina imusolmukkeina, jotka tuntuvat patteina kaulalla, soliskuopassa, kainalossa ja nivusissa. Tyypillisesti patit ovat kivuttomia, mutta ne voivat myös aristaa.

Syöpää todennäköisemmin imusolmukkeiden suurenemisen taustalla on kuitenkin infektio. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos patti ei selvästi liity tulehdukseen eikä se häviä parissa viikossa. Hoitoon tulisi hakeutua välittömästi, jos pattiin liittyy yleisoireita, kuten selittämätöntä kuumeilua tai laihtumista.

Alkoholiin liittyvä kipu – milloin lääkäriin?

Alkoholia vähentää yleisesti ottaen kipua, mutta vieroitusoireet – eli tuttavallisemmin krapula – voivat lisätä kipuherkkyyttä. Päänsärky tai pahoinvointi runsaan juomisen jälkeen ei ole syy epäillä syöpää tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Alkoholiin liittyvät kivut saattavat olla seurausta yliherkkyydestä asetaldehydille, mutta tämä on suomalaisessa väestössä harvinaista. Myös muut alkoholijuomien sisältämät ainesosat voivat aiheuttaa allergiaoireita. Osa juomista sisältää gluteenia, joka johtaa keliaakikoilla oireisiin, kuten vatsakipuihin.

Epätavallisista oireista alkoholin juomisen jälkeen kannattaa kertoa lääkärille.

Lue myös:

    Uusimmat