TIP TOP, TIP TOP?

Joulu tulee, juosta pitää? Adventtiaika aloittaa joulukiireet, jos vanhaan sananparteen on uskominen. Ellei muutoin hengästytä, niin päiviä jouluun voi laskea lasten joulukalenterin avulla. Sitä stressaavampaa, mitä vähemmän on aikaa tehdä ne kaikki "pakolliset" ja "välttämättömät" valmistelut. Voiko jouluhössötyksen ohittaa jotenkin? Voi, ja osa meistä tekeekin niin matkustamalla jonnekin kauas, unohtamalla joulun tai vastaamalla myöntävästi kyläilykutsuun.

Voi itku, pitääkö jouluksi siivota? No en varmasti aio tehdä mitään ylimääräistä. Ei ole aikaa ja edellisen vuoden havunneulasia löytyy vieläkin siivotessa, vastasi tuttavani joulusiivoustiedusteluuni. Ajattelin itsekin selviytyä joulusta vain hieman tarkemmalla viikkosiivouksella ja ripustamalla joulukoristeet, mutta minkäs teet, jotain näyttäisi siirtyneen äidiltä tyttärelle. Harvemmin tehtävien siivoustöiden kerääminen joulua edeltäville viikoille ei todellakaan ole järkevää. Kaappien järjestelyä tai ikkunoiden pesua en edes ajattele. Nämä muutamat riittävät osaltani jouluvalmisteluihin.

Ensin poistin yläpölyt nihkeäpyyhinnällä (katosta ja seinistä) kylpyhuoneesta ja keittiöstä. Epäilen, ettei kukaan edes huomaa, olenko karistellut pölyt pois katon rajasta vai en, ellei ihmettele, miksi vilkuilen toistamiseen katon suuntaan. Miksi sekin piti tehdä juuri ennen joulua? Seuraavaksi kaivan esiin joulunalusajan perinteisen täsmäaseen, valkaisevan pyykinpesuaineen. Pinttyneet teräksiset ruokailuvälineet puhdistuvat kätevästi kiehauttamalla ne teräskattilassa pyykinpesuaine-vesi-seoksessa. Samainen seos tehoaa myös kahvi- ja teekuppien pinttymiin. Lisäksi pesu, huolellinen huuhtelu ja kuivaus. Joulupöydässä kiiltää. Unohdin (jälleen kerran) poistaa steariinit joululiinasta vuosi sitten. Liinan pintaan kuivuneen steariinin saa parhaiten irti rapsuttamalla varovasti veitsellä ja kankaaseen kiinnittyneen imeyttämällä sen talouspaperiin lämpimän silitysraudan avulla. (Asettelen tänäkin vuonna kynttilät entisten tahrakohtien päälle.)

Entä jos ei ole aikaa aloittaa valmisteluja ajoissa ja kaikessa rauhassa? Tapaamme asettaa itselle ja omalle jaksamiselle liikaa odotuksia ja vaatimuksia. Sillä jos millä saa huonon omantunnon ja joulumielen katoamaan. Kukin tekee sen, minkä katsoo tarpeelliseksi. Joulu tulee ja menee vaikka kodin jokaista nurkkaa ei ole siivottu ja pyykkikoriin on jäänyt likapyykkiä.

Rentouttavaa ja lokoisaa joulun aikaa, vaikka koti ei olisikaan aivan tip top.

Sari Muukkonen

Lue myös:

    Uusimmat