TikTokissa leviää vaarallinen treenivillitys – 20-vuotias sai sydänkohtauksen

Tiktokin twerkkaushaaste saattaa ihmisiä sairaalaan: ”Olkaa varovaisia tehdessänne Wap Wap:ia!” 1:58
TikTokin twerkkaushaaste on vienyt ihmisiä sairaalaan. Katso videolta, kuinka provosoiva koreografia onnistuu sitä kokeilemaan uskaltautuneilta. 

Kuivan energiajuomajauheen nieleminen on vaarallista, kuten somessa on jo ehditty todistaa. Eräs nainen oli tukehtua jauheeseen, toinen taas sai lisäravinteen syömisen jälkeen sydänkohtauksen.

TikTokissa kiertävät trendit huolestuttavat säännöllisesti sivusta seuraavia. Nuoret ovat pistäneet terveytensä likoon esimerkiksi hengenvaarallisessa pyörtymishaasteessa, allergialääkehaasteessa sekä twerkkaushaasteessa.

Uusin villitys on pistää suuhun kuivaa, ennen treeniä nautittavaa energiajuomajauhetta ja niellä se sitten veden kanssa. Oikeasti jauhe on tarkoitus sekoittaa veteen. 

Ilmeisesti päinvastaisen tekniikan tarkoituksena on tehostaa jauheen sisältämien energisoivien ainesosien vaikutusta, jotta ihminen jaksaa treenata kovempaa ja pidempään.

Tämä nainen yskäisi proteiinijauheet poikaystävänsä päälle. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuivan jauheen nieleminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Osa TikTokissa jaetuista yrityksistä tuo mieleen niin sanotun kanelihaasteen vuosien takaa. Kanelihaasteessa ihmiset yrittivät niellä jauhettua kanelia, mikä osoittautui paitsi vaikeaksi myös hengenvaaralliseksi

Riskejä liittyy myös kuivan energiajuomajauheen nielemiseen, kuten nettikansa on jo ehtinyt todistaa.

Vaarana tukehtuminen ja keuhkokuume

Eräs jauhetta kuivana suuhunsa laittanut nainen ei pystynyt hengittämään nielemisyrityksen jälkeen. Onneksi vieressä oli kaveri, joka antoi hänelle inhalaattorin. Video tapauksesta voi järkyttää herkimpiä.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Health-sivuston haastattelema perusterveydenhuollon lääkäri Kathryn Boling kertoo, että kuivan jauheen nieleminen voi helposti johtaa tukehtumiseen.

Mikäli jauhetta hengittää keuhkoihin, voi seurauksena olla myös aspiraatiokeuhkokuume.

Energiajuomajauhe aiheutti sydänkohtauksen

20-vuotias Briatney Portille puolestaan sanoo saaneensa sydänkohtauksen syötyään kuivaa energiajuomajauhetta.

Hän kertoo amerikkalaiselle BuzzFeed-sivustolle tunteneensa jauheen nielemisen jälkeen kihelmöintiä ja kutinaa ympäri vartaloaan. Netissä kerrottiin, että oireet olivat tavallinen sivuvaikutus, joten nainen aloitti treenin.

Kuntoilun aikana Briatney alkoi tuntea rinnassaan painetta ja kipua. Hän epäili, että kyse on psyykkisestä oireilusta ja päätti sivuuttaa tuntemuksensa. Vasta kun rintakipu vaihtui pahoinvointiin ja sekavuuteen, hän päätti suunnata salilta kotiin.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Myöhemmin päivällä oireet vain pahenivat. Hiki puski pintaan ja rintakivut palasivat takaisin aiempaa pahempina. Kipu säteili selkään ja vasempaan käteen, joka muuttui voimattomaksi. Briatney tunnisti oireet sydänkohtauksen merkeiksi ja soitti hätänumeroon.

Sairaalassa nuorella naisella todettiin sydäninfarkti ilman ST-nousuksi kutsuttuja muutoksia eli niin sanottu NSTEMI. Tässä sydäninfarktin muodossa suoni ei ole kokonaan tukossa, mutta se on silti vaarallinen.

Kaikeksi onneksi Briatney selvisi hengissä. Hän toivoo voivansa tarinallaan herätellä ihmisiä, jotka seuraavat sokeasti somevaikuttajien esimerkkiä. 

– Vaikka olet nuori, et ole voittamaton.

Älä käytä energiajuomajauhetta kuivana

Energiajuomajauhetta ei tule käyttää kuivana, sillä se on tarkoitettu laimennettavaksi.

Treeniin valmistavat jauheet sisältävät usein kofeiinia, B-vitamiineja, keinotekoisia väriaineita, makeutusaineita, emulgointiaineita sekä joskus kreatiinia. Erityisesti runsas määrä kofeiinia ja muita piristäviä aineita voi vahingoittaa sydäntä.

– Suuri määrä yhdellä kerralla voi ehdottomasti olla vahingollista keholle, sillä se nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta äkillisesti, amerikkalainen sydänlääkäri Nicole Harkin sanoo BuzzFeedille.

Sydäninfarkti on lääkäri Bolingin arvion mukaan mahdollinen, jos kuivaa energiajuomajauhetta syövä henkilö kärsii sydänsairaudesta, josta ei välttämättä edes itse ole tietoinen. 

Sydän- ja verisuonisairauksia potevien kannattaa keskustella lääkärin kanssa, onko treeniin valmistavien lisäravinteiden käyttö ylipäätään turvallista.

OIKAISU 3.6. klo 15:27: Artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että villityksessä syödään kuivaa proteiinijauhetta. Oikeasti kyseessä oli energiajuomajauhe.

Liike on hyväksi! Katso videolta ohjeet tehokkaaseen kuminauhajumppaan.

Personal trainer Tomin nopealla kuminauhatreenillä tehokkaasti kuntoon 4:10

Lähteet: Health.com, BuzzFeed

Lue myös:

    Uusimmat