Energiajuomien suurkulutuksella järkyttävät seuraukset 21-vuotiaalle – "Aivan liian helposti nuorten saatavilla"

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34
Näyttääkö aamupalasi tältä? Päivän sokerit tulivatkin jo siinä.

Runsas energiajuomien käyttö aiheutti nuorelle miehelle sydänlihassairauden, josta hän ei välttämättä tule koskaan toipumaan. Tapauksesta uutisoi muiden muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Brittilääkärit kertovat BMJ Case Reports -julkaisussa 21-vuotiaasta miehestä, joka sairastui kardiomyopatiaan eli sydänlihassairauteen todennäköisesti energiajuomien kittaamisen vuoksi.

Potilas hakeutui hoitoon kärsittyään kuukausia hengenahdistuksesta ja huonovointisuudesta. Mies oli laihtunut ja hänen vatsansa oli turvonnut. Toisinaan hänellä oli ruoansulatusongelmia, vapinaoireita sekä sydämen tykytystä.

Oireiden vuoksi mies oli joutunut keskeyttämään yliopisto-opintonsa.

Mies kertoi lääkäreille juoneensa säännöllisesti energiajuomia. Keskimäärin hän oli juonut neljä puolen litran tölkkiä päivässä noin kahden vuoden ajan. Hän kärsi usein pahasta päänsärystä, jos ei saanut energiajuomaa.

Lääkärit totesivat, että potilas kärsi munuaisten vajaatoiminnasta sekä sydäntä laajentavasta sydänlihassairaudesta. Runsas kofeiinin ja muiden energiajuomien sisältämien ainesosien runsas saanti oli todennäköisesti syy miehen sairastumiseen, sillä muita altistavia tekijöitä ei löytynyt.

Energiajuomien haittavaikutukset

Energiajuomien runsas käyttö ei ole harmitonta. Runsas kofeiinin saanti voi aiheuttaa unihäiriöitä, vapinaa, kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta. Energiajuomien sisältämä tauriini ja glukurolaktoni tehostavat kofeiinin toimintaa.

Lisäksi energiajuomissa on paljon sokeria ja happoja, jotka lisäävät hampaiden reikiintymistä, lihavuutta sekä altistavat sairauksille.

Tapausraportin kirjoittaneet brittilääkärit ovat huolissaan energiajuomien myrkyllisistä vaikutuksista sydänterveyteen. Runsaasti kofeiinia sisältävät juomat nostavat verenpainetta ja voivat aiheuttaa rytmihäiriöitä. Pitkään jatkuessaan vaikutukset voivat johtaa sydämen vajaatoimintaan.

Sydäntä laajentava sydänlihassairaus eli dilatoiva kardiomyopatia, johon 21-vuotias potilas sairastui, tarkoittaa nimensä mukaisesti sydämen laajenemista. Usein tästä seuraa sydämen vajaatoiminta, kertoo Terveyskirjasto.

Sairastunutta sydänlihasta ei pystytä yleensä parantamaan, mutta sairauden eteneminen voidaan pysäyttää ja oireita lievittää lääkehoidolla.

Sairastuneelta tärkeä viesti

Potilas pääsi sairaalasta 58 päivää jatkuneen hoidon jälkeen. Osan aikaa hän oli ollut teho-osastolla.

Yhdeksän kuukauden kuluttua potilaan sydän toimi jo paremmin, joskin edelleen hieman heikentyneellä teholla. Lääkärit eivät pysty ennustamaan, tuleeko mies toipumaan täysin vai sairastuuko hän uudelleen.

Nimettömänä pysyvä mies luonnehtii sairastumistaan traumaattiseksi ja pelottavaksi.

– Mielestäni energiajuomista ja niiden sisältämien ainesosien vaikutuksesta pitäisi olla enemmän tietoisuutta. Uskon, että ne ovat hyvin addiktoivia ja aivan liian helposti nuorten lasten saatavilla, potilas sanoo tapausraportin mukaan.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa, etteivät kaupat myisi energiajuomia alle 15-vuotiaille. Lisäksi kofeiinipitoisissa elintarvikkeissa on oltava varoitusmerkintä.

Lue myös:

    Uusimmat