Mainos

Tiina tuunaa: sisäkattojen maalaus

Sisäkattoja maalattiin valkoiseksi. Toinen oli lakattu paneelikatto, toinen pinnoitettu Halltex-levyllä. Tiina halusi säästää levytyksen, sillä se oli hyväkuntoinen ja vaikkei varmasti alkuperäinen olekaan, antaa mukavasti vanhaa tunnelmaa.

Paneelilaudat hiottiin ja karhennettiin kevyesti ja poistettiin pöly ennen maalaamista vesiliukoisella, erityisesti tähän tarkoitukseen kehitetyllä maalilla. Vesiliukoinen maali ei haise pahalta, joten asukkaiden ei tarvitse lähteä työn ajaksi pakoon mökille. Se kuivuu nopeasti, joten työ käy äkkiä. Katto maalattiin kahteen kertaan, mihin on aina syytä varautua: ensimmäinen kerros näyttää kyllä tuoreeltaan peittävän tehokkaasti, mutta sen kuivuttua alta alkaa useimmiten kuultaa läpi tummia kohtia ja oksia.

Naulojen kannat on syytä testata ennen maalaukseen ryhtymistä. Kostutetaan pari kantaa vesiohenteisella maalilla ja jos ne muuttuvat tunnin, kahden kuluessa vihreiksi, ne ovat kuparinauloja. Sellaiset on peitettävä ensin alkydimaalilla.

Paneelikatto neuvotaan yleensä maalaamaan siveltimellä. Niinhän se kannattaa tehdä, jos on vain yksi henkilö tekemässä työtä. Nyt oli kuitenkin kaksi tekijää, joten ensimmäinen levitti maalia telalla edellä ja toinen tuli perässä siveltimen kanssa, tasoitteli pinnan ja ennen kaikkea ja maalasi pontit, joihin telalla ei pääse. Koska tela ja sivellin oli kiinnitetty apuvarsiin, työ voitiin tehdä lattialla kulkien.

Koska maali kuivuu nopeasti, tässä on nyt oltava tarkkana: jos se jämähtää, raja jää rumasti näkyviin. Yksin tehdessä kannattaakin maalata suosiolla vain lauta tai kaksi kerrallaan ja jättää raja aina uran kohdalle. Pitää pyrkiä käyttämään pikiä, tasaisia vetoja ja telamiehen on syytä käyttää maalia reilusti, jolloin siveltimenkäyttäjän on helpompi tehdä oma osuutensa.

Liian nopea kuivuminen ei ole eduksi maalaustöissä. Maalattava huone kannattaa aina viilentää hyvissä ajoin, mieluiten katkaisemalla lämmitys jo edellisenä päivänä.

Halltex-levyt oli maalattu vesiliukoisella lateksilla. Ne pestiin maalinpesuaineella ja huuhdottiin hyvin. Tässäkin kaksi miestä tekee työn nopeasti: kun toinen rajaa reunoja, toinen levittää maalia katon keskiosiin. Maalia levitettiin taas reilusti ja tasattiin pitkin, yhdensuuntaisin vedoin. Työskentelysuuntahan on mieluiten päävalon suuntainen.

Kattomaali saa olla himmeää, sillä sellainen on katossa selvästi miellyttävämpi kuin kiiltävä. Tässä kiiltoluokka oli 2 - mitä matalampi numero, sitä himmeämpää maali.

Lisätietoja:
Paneelikattoon käytettiin Tikkurilan Paneelikatto-maalia.
Levytetty katto maalattiin Tikkurilan Siroplast 2 -maalilla.

(JKA 12.10.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.