Tiina Gröndahl

Tiina Gröndahlin hyvinvointianalyysi 1:32

Tiina voi mielestään hyvin ja elämäntavat tukevat omaa hyvinvointia ja terveyttä. Vaikka olo on yleensä virkeä ja energinen, arki tuntuu jonkin verran stressaavalta.  Nukkuminen ja muut elämäntavat tukevat työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Tiina liikkuu mielestään riittävästi, mutta kuntoa kohottaakseen tulisi liikunnan tehokkuutta lisätä.

Hyvinvointianalyysin mukaan Tiina harrasti mittausjaksolla kahtena päivänä terveysliikuntaa, josta kuntoa kohottavaa liikuntaa oli reilut 10 min/kerta. Lisäksi työpäivät sisältävät kevyttä arkiliikuntaa kohtuullisesti, noin 2,5 tuntia/päivä. Hyvää arkiliikuntaa ovat päivittäiset ulkoilulenkit koiran kanssa.

Mittauksen perusteella Tiinan työaika ei ole fyysisesti kuormittavaa. Tiinan arki on kuitenkin keskivertoa aktiivisempi, sillä askeleita kertyi kaikkina päivinä runsaasti, 8000–9300 askelta.

Tiinan palauttavat hetket työaikana ovat satunnaisia. Palauttavia hetkiä työpäiviin sisältyi kuitenkin noin 10 minuutin verran. Tiinan kannattaa yrittää saada yksi hyvä 10–15 min tauko, sekä ilta että aamupäivään, sillä työajalla palautuminen tukee työssä jaksamista. Palauttavia hetkiä tulisi olla yhteensä reilut puoli tuntia työpäivää kohti.

Tiina on vapaa-ajalla aktiivinen ja siksi rentoutumista ja palautumista ei iltojen aikana esiinny kuin satunnaisesti. Aktiiviset päivät ja illat viivästyttävät yöajan palautumisen alkamista aina pikku tunneille saakka. Siksi unenaikainen palautumisen määrä jää heikoksi, alle viidesosaan uniajasta. Vaikka yöunet ovat riittävän pitkät (8h/yö) heikkeni Tiinan vuorokautinen stressin ja palautumisen suhde kohti viikonloppua, voimavarat vähenivät. Vaikka mittauksen mukaan palautumisen laatu ei ollut paras mahdollinen, oli yöunen laatu kaikkina öinä oman kokemuksen mukaan hyvä. 

Mittauksen perusteella Tiinan kannattaa tarkkailla kokonaiskuormituksen määrää, että palautumiselle jää riittävästi mahdollisuuksia ja aikaa. Palautumisen varmistamiseksi Tiinan kannattaa panostaa rauhoittumiseen ja rentoutumiseen jo alkuillan aikana, että palautuminen käynnistyisi mahdollisimman pian nukahtamisen jälkeen.

On hyvä huomioida, että palauttavan unen alku viivästyy, jos harrastaa reipasta liikuntaa liian lähellä nukkumaanmenoa tai päivän kokonaiskuormitus on ollut suuri. Fyysistä kuormittamista, raskasta ruokailua ja alkoholia kannattaa välttää klo 19 jälkeen, että elimistö ehtii rauhoittua jo ennen sänkyyn menoa. Myös tietokoneen ja mobiililaitteiden käyttö kannattaa lopettaa tunti-pari ennen nukkumaan menoa. Rentouttavan musiikin kuuntelu ja lukeminen helpottavat usein rentoutumisessa.

Lue myös:

    Uusimmat