Tiesitkö: Voit joutua maksamaan korvauksia huolimattomasta lumenluonnistasi

Eikö lumi mahdu enää omalle pihalle? Naapuri tai kaupunki voi vaatia sinua korvausvastuuseen, mikäli kolaat ylimääräiset lumet heidän niskoilleen.

Jos oma piha ei enää riitä kulkuväylien puhtaanapitoon, voi lumet kolata kaupungin maille esimerkiksi asumattomalle tontille. Kulkuväylät on kuitenkin ehdottomasti pidettävä puhtaana.

– Pääsääntö on se, että niin kauan kun ongelma ei siirry kaupungille, voi lumia kolata kaupungin omistamalle alueelle kuten asumattomille tonteille. Tiet ja kulkuväylät on kuitenkin ehdottomasti pidettävä puhtaana, Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen toteaa.

Monessa naapurustossa sopu saattaa kärsiä, kun lumikasoihin kyllästynyt naapuri kolaa lumet viereiselle tontille. Huolimaton lumenluoja saattaakin joutua korvausvastuuseen, mikäli siihen on aihetta.

– Jos naapurisi joutuu sinun lumitöittesi jälkeen itse kolaamaan sinun aiheuttamasi lumikasat puhtaaksi, on se ongelma. Perusperiaate on se, ettei kenenkään pitäisi joutua siivoamaan jälkiäsi.

Kärkkäinen muistuttaakin, että naapureiden on hyvä sovun säilyttämiseksi syytä keskustella pelisäännöt selväksi jo etukäteen, jotta erimielisyyksiä ei pääse syntymään.

Myös pihamaan kasvillisuuden, kuten pensaiden ja puiden, suhteen on oltava tarkkana.

– Kasvillisuus ei saa kärsiä, eli niiden päälle ei saa kolata lunta. Naapurisi on kuitenkin pystyttävä näyttämään toteen, että pensaalle aiheutuneet tuhot johtuvat kolaamastasi lumesta. Asia kannattaakin tuoda ennakoivasti esiin, eli huomauttaa ongelmasta heti..

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja