Tiesitkö näitä faktoja piilolinsseistä?

Miksi piilolinssit aiheuttavat kipua silmissä? Voiko piilolinssejä huuhdella vedellä? Kuinka tärkeää on noudattaa suositeltuja piilolinssien käyttöaikoja? Ota selvää!

Piilolinssit ovat suuressa suosiossa tänä päivänä sekä silmälaseja tarvitsevien keskuudessa että niiden keskuudessa, jotka piristävät ilmettään värillisillä linsseillä. Tiesitkö kuitenkaan kaikkia näitä faktoja piilolinsseistä?

Koske vain puhtain käsin

Ennen piilolinssien poistamista tai laittamista paikoilleen on hyvin tärkeää muistaa hygienia. Kädet on syytä pestä erityisen huolellista, ennen kuin koskee piilolinsseihin. Ennen piilolinsseihin koskemista olisi myös hyvä välttää erityisen öljyisten saippuoiden tai voiteiden käyttöä, sillä öljy saattaa tarttua piilolinssin pintaan.

Älä käytä liian pitkään

On hyvin tärkeää, että piilolinssejä käytetään yhtäjaksoisesti vain niin kauan, kuin mitä silmälääkäri on määrännyt. Esimerkiksi kertakäyttöisiä piilolinssejä ei missään nimessä ole syytä käyttää useammin kuin kerran – vaikka linssit tuntuisivatkin silmissä vielä aivan normaaleilta. Syynä tähän on se, että jos linssejä käyttää liian pitkään, kasvaa riski saada silmätulehdus. Riski kasvaa sekä silloin kun päiväkäyttöiset piilolinssit silmillä nukutaan että silloin kun linssejä käytetään kerralla suositukset ylittävä aika.

Pidä piilolinssit kaukana vedestä

Piilolinssit on infektioriskin välttämiseksi erityisen tärkeää pitää kaukana vedestä, sillä vedessä saattaa olla bakteereja, jotka voivat aiheuttaa silmätulehduksen. Myöskään sylkeä ei tulisi koskaan käyttää piilolinssien kostuttamiseen, sillä suussa elävät bakteerit ovat hyvin erilaisia kuin silmässä elävät bakteerit.

Kipu ei kuulu piilolinssien käyttöön

Piilolinssit saattavat tuntua silmissä ensimmäisillä käyttökerroilla, mutta kipu silmissä kertoo usein siitä, että piilolinssin ja silmän välissä on jotain sellaista, mikä ei kuulu sinne. Jos linssit tuntuvat kivuliailta silmissä, olisi niitä hyvä huuhdella piilolinssinesteellä. Usein kivun syyksi paljastuu roska, joka on kulkeutunut joko piilolinssin ja luomen väliin tai piilolinssin ja silmän väliin.

Allergiat voivat voimistua

Piilolinssit voivat voimistaa siitepöly- ja pölyallergioita, sillä allergiaa aiheuttava pöly tarttuu helpommin piilolinssiin kuin silmään. Tästä syystä allergioista kärsivien voi olla parasta turvautua piilolinssien sijaan silmälasien käyttöön pahimpina allergia-aikoina.

Silmätipat voivat tulla tarpeeseen

Silmät voivat kuivua tavallista helpommin silloin kun käytetään piilolinssejä – etenkin tietokoneella työskenneltäessä. Pahimmassa tapauksessa piilolinssit voivat raapia silmää ja tästä syystä on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että silmiin laitetaan silmätippoja, jos ne ovat piilolinssejä käytettäessä tavallista kuivemmat.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Blackdoctor

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja