Mitä silmiesi väri kertoo sinusta?

Silmät ovat sielun peili, sanotaan. Mitä sinun silmiesi väri kertoo persoonastasi?

Silmien väriin liittyy monenlaisia uskomuksia, tutkimuksia ja oletuksia. Suurin osa yleisistä oletuksista on täysin tunnepohjaista spekulointia. Silti juuri se saattaa olla merkityksellistä, sillä käytännön elämässä muodostamme käsityksemme kanssaihmisistä nimenomaan oletusten ja alitajuisten reaktioiden perusteella. Mutu-tuntuman mahtia ei pidä vähätellä!

Perisuomalainen sinisilmä

Sininen on taivas, siniset on silmänsä sen… Metsälammen syvä sininen, kesätaivaan herkkä sini tai pakkaspäivän tumma taivas – sinisissä silmissä on jotain perisuomalaista. Sininen onkin Suomessa yleisin silmien väri. Maailmalla kirkkaansiniset silmät varsinkin yhdessä vaalean hiustenvärin kanssa ovat eksoottinen ja kiehtova ilmestys.

Millaisia mielleyhtymiä siniset silmät herättävät? Monen mielestä siniset silmät ovat suloiset ja kiltit, ehkä hieman naiivitkin, siitä sanonta sinisilmäisyydestä. Amerikkalaiset tutkijat ovat kuitenkin löytäneet viitteitä yhteyksistä silmien värin ja eri lahjakkuuden alojen välillä, ja tutkimuksissa sinisilmäiset menestyivät ruskeasilmäisiä keskimäärin paremmin akateemisilla aloilla ja opiskelutehoa testatessa. Vaaleasilmäiset ovat mahdollisesti muita tehokkaampia strategisessa ajattelussa.

Ruskeat suklaasilmät

Samaiset tutkijat totesivat ruskeasilmäisillä paremman fyysisen reaktionopeuden kuin vaaleasilmäisillä. Se saa heidät menestymään urheilun saralla muita keskimäärin paremmin. Kuitenkin monissa kanssaihmisten mielipiteitä selvittäneissä kyselytutkimuksissa ruskeasilmäisyys on yhdistetty nimenomaan älykkyyteen – ja jostain syystä erityisesti naiset vaikuttavat ajattelevan näin.

Suomessa ruskea on melko harvinainen silmienväri, mutta koko maailman mittakaavassa ylivoimaisesti yleisin. Ruskeasilmäisen katsetta pidetään eksoottisen syvänä ja intensiivisenä tai söpön nappisilmän nallekarhumaisena katseena. Ruskeisiin silmiin yhdistetään usein lämmin ja avoin luonne.

Salaperäinen vihreä

Vihreissä silmissä on salaperäisyyttä ja persoonallisuutta. Vihreän vivahteet sammalenvihreästä vaaleaan koivunvihreään tuntuvat kertovan enemmän kuin ruskean tai sinisen eri sävyt.

Vihreä onkin tutkimusten mukaan halutuin silmien väri, kun vastaajilta tiedustellaan mihin väriin he vaihtaisivat jos voisivat. Vihreäsilmäisen persoonaan yhdistetään usein seksikkyys, luovuus ja taiteellisuus, joskus jopa viekkaus. Vihreiden silmien takana piilee pintaa enemmän.

Herkkä harmaasilmä

Harmaasilmäisyyttä on usein vaikea erottaa hyvin vaaleasta sinisestä tai vihreästä. Puhtaasti harmaasilmäisiä onkin melko vähän. Siinä missä sinisiä, ruskeita tai vihreitä silmiä esiintyy yhdessä kaikkien hiustenvärien kanssa, ovat harmaasilmäiset aina vaaleita myös muulta olemukseltaan. Harmaat silmät assosioidaan herkkyyteen ja hempeyteen, usein myös taiteelliseen eteerisyyteen. Joskus harmaasilmäinen voi vaikuttaa myös kylmältä ja etäiseltä.

Turkoosia, violettia ja eriparisilmiä

Turkoosi tai violettiin taittuva silmien väri on harvinaisuus kaikkialla maailmassa ja erikoisväristen piilolinssien menekki kielii niitä pidettävän tavoiteltavina erikoisuuksina. Erikoiset raidat, kehät ja pilkut silmissä – kaikki massasta poikkeava koetaan yleensä jännittävänä ja kiehtovana.

Ehkä erikoisin variantti ovat eriväriset silmät. Sellaiset on esimerkiksi David Bowiella. Silmien väri syntyy usean geenin vaikutuksesta ja joskus tuloksena on kaksi toisistaan poikkeavaa näköelintä. Silmien eriparisuus voi johtua perinnöllisten syiden ohella myös sairaudesta ja vammasta. Jotkut eriparisilmäiset pyrkivät häivyttämään värieron piilolinsseillä, mutta useimmat pitävät sitä vain kiinnostavana erikoisuutena, tärkeänä osana omaa uniikkia persoonaansa.


Teksti: Riikka Krenn

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja