Tiesitkö näitä? 6 syytä pestä hampaat joka päivä

Jokainen tietää, että hampaat tulisi pestä huolellisesti kahdesti päivässä. Tämä jo lapsena opittu käytäntö on useille hyvin tuttu tapa, mutta miksi hampaat todella täytyy pestä niin usein?

Hygienian lisäksi hampaiden puhtaudesta huolehtiminen vaikuttaa ihmiseen monella tapaa. Tutkimuksissa purukaluston hyvän kunnon on todettu alentavan riskiä sairastua useisiin vakaviin sairauksiin.

1. Vähentää riskiä sairastua sydänsairauksiin

Iäkkäämmät aikuiset, jotka pitävät hampaansa tarkasti puhdistettuina eivät ole yhtä alttiita sydänsairauksille kuin ne, jotka eivät noudata tiukkaa linjaa hampaiden hoidossa. Tulos saatiin tänä vuonna American Journal of Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

2. Vähentää riskiä altistua halvauksille

Saman tutkimuksen mukaan myös riski saada halvaus laskee sitä mukaa, mitä paremmin hampaita hoidetaan. Hammaslääkäreiden tai -hoitajien palveluja aktiivisesti käyttäneet eivät saaneet halvausta yhtä suurella todennäköisyydellä kuin ne, jotka eivät huolehtineet hyvin purukalustostaan.

3. Auttaa välttämään iensairauksia

Amerikan terveysviraston alla toimivan National Institute of Dental and Craniofacial Researchin mukaan säännöllinen hampaiden harjaus auttaa välttämään iensairaudet. Viraston suositus hampaiden pesulle on kahdesti päiväsä.

4. Auttaa hallitsemaan herkuttelua

Hampaiden harjaaminen toimii myös hyvänä viestinä siitä, että ruoka-aika on ohi, kertoo Prevention-lehti. Ruoka ei myöskään maistu lainkaan yhtä hyvälle heti hampaiden pesun jälkeen kuin ennen pesua.

5. Varjelee aivoja

NYU College of Dentistryn vuonna 2010 teettämän tutkimuksen mukaan iensairaudet saattavat nostaa ristkiä sairastua Alzheimerin tautiin. Harjaamalla huolellisesti ja säännöllisesti hampaasi saatat siis suojata itseäsi myös muistisairauksilta.

6. Parantaa seksielämää

Raikas hengitys on luonnollinen osa viettelevää ilmapiiriä. Prevention-lehden mukaan krooniset iensairaudet ovat myös hieman yleisempiä miehillä, joilla on erektiovaikeuksia.

Lue myös:

AVA

Kuva: Shutterstock

Lähde: AOL.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja