Näin hoidat hampaitasi oikein

Hampaiden kotihoidon tavoitteena on terve suu ja valkoiset hampaat. Oikeilla vinkellä hampaasi pysyvät hyvässä kunnossa.

Riittääkö se, että pesee hampaat aamuin illoin? Käytännöllisistä vinkeistä saat neuvoja siihen, miten hampaita todella tulisi kotona hoitaa.

Älä napostele jatkuvasti

Hampaiden hoidon kannalta on äärimmäisen tärkeää, ettei napostele jatkuvasti. Mitä enemmän napostelee, sitä enemmän hampaat kohtaavat happohyökkäyksiä ja sitä enemmän ne ovat koetuksella.

Säännöllinen ruokailurytmi on terveellisyytensä lisäksi avain oikeanlaiseen hampaidenhoitoon. Riittävät tauot ruokailujen välillä pitävät hampaat paremmassa kunnossa.

Välttele hiilihappoja ja sokeria

Vaikka hampaiden pintaa suojaava kiille onkin kehon kovinta kudosta, ei sekään kestä ihan mitä vain. Hiilihapolliset juomat ja sokeri ovat hammasrivistösi painajaisia.

Happohyökkäykset kuluttavat hampaan pinnassa olevaa kiillettä vähitellen. Ajan myötä kiille haurastuu, jos ei kiinnitä huomiota syömisiinsä – ja juomisiinsa.

Syö ksylitolia

Ksylitoli ehkäisee kiillevaurioita ja sen on osoitettu jopa korjaavan kiillevaurioita. Ksylitoli myös suojaa reikiä aiheuttavien bakteerien kasvuam vähentää plakin määrää ja estää sitä tarttumasta hampaiden pintaan.

Päivässä olisi hyvä syödä kaksi ksylitolipurukumia kolmesti päivässä. Purkkaa suositellaan pureskeltavan viidestä kymmeneen minuuttia.

Käytä fluorihammastahnaa

Fluori vaikeuttaa reikiä aiheuttavan kariesbakteerin aineenvaihduntaa. Fluori auttaa elimistöä myös ylläpitämään hammaskiillettä.

Tarkista, että käyttämäsi hammastahna sisältää varmasti fluoria. Hampaat olisi hyvä harjata fluorihammastahnalla kahdesti päivässä.

Puhdista myös hammasvälit

Sitä ajattelee helposti, että pelkkä ahkera hampaiden harjaus auttaa ehkäisemään reikiintymistä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan suuri osa bakteereista muhii hampaiden väleissä.

Hammasvälit olisi hyvä puhdistaa pari kertaa viikossa. Jokapäiväisestä puhdistamisestakaan ei ole minkäänlaista haittaa hampaille.

Tarkkaile suutasi

Sylki on tärkeä osa suun hyvinvointia. Sylki huuhtelee suuta, tuhoaa bakteereja ja laimentaa suuhun pääseviä happoja suojaten hammaskiillettä.

Omaa suuta on hyvä pitää silmällä. Esimerkiksi syljen tuotannossa saattaa tapahtua muutoksia, joihin on syytä puuttua.

MTV3/Helmi

Lähde: Kauniin hymyn vuoksi (Tamro 2011), hammaslääkäriliitto.fi, poliklinikka.fi, terveyskirjasto.fi, tohtori.fi, Terveys2000-tutkimus, Kansanterveyslaitos

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat