Omena ja sokerittomat herkut haitallisia hampaille

Sokerittoman tuotteen valinta ei välttämättä säästä hampaitasi vaurioilta. Myös omenan syönti on haitallista hymyllesi, uusi tutkimus osoittaa.

Sokerittoman tuotteen valinta ei säästä hampaitasi, uusi Bostonin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa. British Dental Journal -julkaisussa esitelty tutkimus esittää, että hammasystävällisinä markkinoidut sokerittomat tuotteet ovat hampaille yhtä haitallisia kuin sokeria sisältävät tuotteet. Hedelmäsokerilla makeutetut välipalat voivat tehdä hallaa hampaille siinä missä kevyttuotteetkin. Sokerittomat tuotteet ovat sinänsä hyväksi hampaille, mutta jos ne sisältävät happopitoisia lisäaineita, hampaat ovat vaarassa.

– Termi sokeriton voi tuudittaa turhaan turvallisuudentunteeseen, koska ihmiset uskovat automaattisesti, että tuollaiset tuotteet ovat hampaille terveellisiä. Ihmisiä täytyy valistaa piilevästä riskistä, tutkimuksen johtaja Sok Ja Janket kertoo.

Omena riski hampaille

Toisen tutkimuksen mukaan omenan syöminen voi olla hampaille haitallisempaa kuin hiilihappopitoisten juotavien syöminen. King´s College London Dental Insituten tekemä tutkimus osoittaa, että omenan syöminen on hampaille jopa neljä kertaa haitallisempaa kuin hiilihappopitoisten juomien nauttiminen. Tutkijat saivat myös selville, että omenassa voi olla jopa neljä teelusikallista sokeria.

Tutkimukseen osallistui 1000 miestä ja naista. Tutkimukseen osallistuneista omenoita syövät saivat 3,7 kertaa todennäköisemmin hammasvaurioita kuin hiilihappopitoisia juomia nauttineet.

– Ei ole kyse vain siitä mitä nautimme, vaan myös siitä, miten nautimme. Lääkärien mielestä omenien syöminen on terveellistä, mutta jos syöt niitä hitaasti, korkeat happopitoisuudet voivat vaurioittaa hampaitasi, professori David Bartlett kertoo.

Omena kannattaakin nauttia maitolasillisen tai juuston palan kanssa, sillä ne sisältävät kalsiumia, mikä neutralisoi hapon vaikutuksen. Veden juominen heti omenan nauttimisen jälkeen voi myös auttaa neutralisoimaan haitallisia vaikutuksia.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: femalefirst.co.uk, nature.com

Kuva: Shutterstock/Yuri Arcus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja