Tiesitkö: Hirsi on ainoa aidosti ekologinen ja uusiutuva rakennusmateriaali

Suomalaista puurakentamista halutaan jatkossa kehittää kansainväliseksi brändiksi, jossa korkeatasoinen arkkitehtuuri ja design yhdistyvät ympäristötietoiseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen.

Pysy ajan tasalla asuntoasioista – tykkää meistä Facebookissa!

Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa valtakunnallista puurakentamisohjelmaa koordinoiva Markku Karjalainen pitää massiivipuuta ilmastosyistä erittäin kilpailukykyisenä. Samaa mieltä on myös Hirsitaloteollisuus ry:n puheenjohtaja Jalo Poijula:

– Hirsi on ainoa rakennusmateriaali, joka on aidosti ekologinen ja uudistuva. Puun käyttöä lisäämällä voitaisiin rakentamisen hiilijalanjälkeä pienentää merkittävästi. Hirrestä valmistetulla asunnolla näyttäisi tuoreimman sisäilmatutkimuksen perusteella olevan myös asukkaiden terveydentilaa vahvistava vaikutus.

Myös suurempimittakaavaisessa rakentamisessa on avautumassa uusia mahdollisuuksia. Esimerkkejä tästä löytyy esimerkiksi Kuopioon juuri valmistuneesta hirsisestä päiväkodista sekä Pudasjärvellä vireillä olevasta massiivipuisesta rakennuksesta.

Puu ekologisuudessa ylivoimainen

Hallitusohjelmassa on ollut viitenä peräkkäisenä kertana puurakentamisen edistyssuunnitelma. Tällä hetkellä Suomen metsissä on hyvin paljon puuta.

– Jokaista suomalaista kohden metsistämme löytyy tällä hetkellä noin 2,5 x 2,5 metrin kokoinen puupalikka, mutta puuta ostetaan myös ulkomailta. Nykypäivänä eniten puurakentamista nähdään Suomen vapaa-ajan asunnoissa, ja 99 prosenttia suomalaismökeistä onkin rakennettu puusta.

Myös EU:n tasolla on olemassa tavoitesuunnitelma, jonka mukaan vuoteen 2017 mennessä jokaisesta rakennusmateriaalista olisi laskettava ainakin päästöjen sekä energiankulutuksen määrät. Tässä mielessä puu olisi Karjalaisen mukaan aivan ylivoimainen.

Mikäli olet rakentamasssa taloa, voit mitata siinä käytettävien materiaalien ympäristökuormitusta ja verrata sitä samankokoisen talon keskivertopäästöihin omakotirakentajan ekomittarilla – materiaalivalinnoilla on suuri merkitys talon ekologisuuteen. Jopa 30% nykynormien mukaan rakennetun talon koko elinkaaren aikaisista päästöistä nimittäin syntyy jo rakentamisen yhteydessä.

Paula Koski / Jokakoti

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja