Tiesithän? Täällä et saa renkaitasi vaihtaa: "Olisi ikävää lähteä taipaleelle puoliksi talvirenkailla, puoliksi kesärenkailla"

Mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat? 2:18
KATSO MYÖS: Mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat?

Vieläkö sinulla on talvirenkaat alla? Muista, ettei ihan missä tahansa voi renkaitaan vaihtaa.

Yleensä auton renkaiden vaihtaminen ei ole sallittua yleisissä parkkihalleissa, muistuttaa Easy Park tiedotteessa. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos kesärenkaiden vaihto on vielä tekemättä.

Pysäköintihallin säännöt kannattaa siis selvittää, ennen kuin tarttuu tunkkiin. Pysäköintitila on tarkoitettu ainoastaan auton lyhytaikaiseen säilyttämiseen, sanoo nyrkkisääntö. Jos kielletystä renkaanvaihdosta jää kiinni, henkilökunta yleensä kehottaa keskeyttämään toiminnan. 

– Olisi ikävää lähteä siitä taipaleelle puoliksi talvirenkailla, puoliksi kesärenkailla. Mutta suurempia pulmia seuraa, jos vaihtaessa jotain meneekin pieleen. Jos auto sattuu vaikkapa laskemaan öljyä kesken hallissa kielletyn toiminnan ja öljy valuu hallin viemäriin, seurauksena voi olla iso lasku, Easy Parkin maajohtaja Jutta Vatanen muistuttaa tiedotteessa.

Ajoneuvojen huoltotoimenpiteet ovat usein halleissa kiellettyjä vakuutussyistä. Tällöin myös vältytään puimasta ongelmatilanteissa mahdollisesti ilmenevää vastuun jakautumista.

– Huoltotoimenpiteet kun kuitenkin lisäävät vahinkojen tai onnettomuuksien riskiä verrattuna varsinaiseen käyttötarkoitukseen eli säilyttämiseen, Vatanen lisää.

Pysäköintihallien säännöt ovat olemassa hyvästä syystä. Niiden tarkoitus on edistää vastuuta ympäristöstä ja varmistaa se, että halleissa liikkuminen sekä toimiminen ovat turvallista, niin autoille kuin ihmisillekin.

Selvitä säännöt

Renkaidenvaihto ei ole välttämättä sallittua taloyhtiöidenkään parkkihalleissa. Asian voi tarkistaa taloyhtiön järjestys- tai autopaikkasäännöistä. 

– Periaatteessa taloyhtiön hallin autopaikkaa tulisi käyttää vain käyttötarkoituksen mukaiseen käyttöön. Mutta koska renkaiden vaihtaminen on melko ripeä toimenpide eikä siinä ole suoraa öljyvuodon vaaraa, harvoin taloyhtiöt puuttuvat sellaiseen. Silti kannattaa tarkistaa järjestyssäännöt, etenkin mahdollisen ongelmaskenaarion kannalta, Vatanen kertoo.

Lähtökohtaisesti kaikki sellainen toiminta, mistä voi valua öljyä maahan tai lattialle, on kiellettyä taloyhtiöiden halleissa ja ulkoparkkipaikoilla.

Tulevaisuudessa palveluna?

Ennen renkaanvaihtopuuhiin ryhtymistä kannattaa siis varmistaa, että se on pysäköintihallissa luvallista. Tulevaisuudessa renkaanvaihdon voi saada halleissa jopa palveluna.

– Tulevaisuudessa yhä useammassa pysäköintihallissa lienee esimerkiksi autopesula, tuulilasinkorjauspalvelu, renkaanvaihtopalvelu, jätekierrätys tai sähköpyörien ja -potkulautojen vuokraus. Tällä hetkellä suurin askel tuohon kehityssuuntaan ovat latauspisteet sähköautoille halleissa, Vatanen sanoo.

Lähde: Easy Park

Lue myös:

    Uusimmat