Tietyt ruoat erityisen haitallisia teinitytöille – tutkimuksen mukaan rintasyöpäriski kasvaa

Saida Kilpisuosta tuli äiti tammikuussa 2022 ja vain pari viikkoa myöhemmin leski 7:27
KATSO MYÖS VIDEO: Saida Kilpisuo eli puolisonsa Lauran kanssa parisuhteen onnellisinta aikaa kesällä 2021. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin, Saidan ollessa seitsemännellä kuulla raskaana, pariskunta sai kuulla, että Laura tulisi kuolemaan levinneeseen rintasyöpään.

Pitkälle prosessoidun ruoan tiedetään olevan terveydelle haitallista, mutta uuden tutkimuksen mukaan se on erityisen haitallista vielä kehittyville murrosikäisille tytöille.

Breast Cancer Research -alustalla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että ruoka, joka sisältää paljon sokeria, hiilihydraatteja ja on pitkälle prosessoitua, on erityisen vaarallista teinitytöille, sillä rintojen kasvu on heillä vielä kesken, kertoo New York Post.

Kyseinen ruokavalio nimittäin voi lisätä tyttöjen rintasyöpäriskiä myöhemmällä iällä.

Rintasyövän hoito on yksi pisimmälle kehittyneistä ja menestyksekkäimmistä onkologian osa-alueista, mutta syövän ehkäisy on seuraava tavoitteemme. Se muuttaisi naisten terveyttä merkittävästi, kommentoi tohtori Steven Quay tutkimustulosta tiedotteessa

Rintojen kehitys puberteetin aikana on haavoittuvaista aikaa ja se kestää useiden vuosien ajan. Kaikkien ympäristörasitteiden, kuten liiallisten röntgensäteilyjen tai pikaruoan kokkauksesta vapautuvien myrkyllisten sivutuotteiden, vaikutukset voivat kertaantua, jos altistus tapahtuu murrosiässä, Quay sanoo.

Pitkälle prosessoitu ruoka sisältää runsaasti haitallisia yhdisteitä

Etelä-Carolinan lääketieteellisen yliopiston tutkijat saivat selville, että pikaruoassa ja -juomissa on korkeat pitoisuudet kehittyneen glykaation lopputuotteita (AGE). AGE:t ovat haitallisia yhdisteitä, jotka nostavat useiden sairauksien riskiä, jos niitä saa suuria määriä kerralla, kertoo New York Post.

AGE:ta muodostuu, kun sokeri on vuorovaikutuksessa proteiinien tai rasvojen kanssa verenkierrossa.

Nousseet AGE-tasot ovat yhteydessä suurentuneeseen rintasyöpäriskiin, mutta niiden merkitystä on vähätelty, koska suoraa syy-seuraus-suhdetta ei ole pystytty osoittamaan, tutkijat kirjoittavat tutkimuksessaan.

Tieteilijät testasivat syy-yhteyttä kypsentämällä glukoosipohjaista jyrsijöiden ruokaa 120 celsiusasteessa 15 minuuttia. Kypsentämisen seurauksena syntyi tuotteita, joilla oli sama AGE-spektri kuin grillatuissa tai paistetuissa ruoissa.

Sitten tutkijat syöttivät paistamansa jyrsijöiden ruoan hiirille.

Murrosikää läpikäyvät koehiiret jaettiin kolmeen eri ryhmään: kontrolliryhmään, joka söi tavallista jyrsijöiden ruokaa, matalan AGE-pitoisuuden ruokavalioryhmään ja korkean AGE-pitoisuuden ruokavalioryhmään.

Ruoan korkealla AGE-pitoisuudella selvä yhteys solumuutoksiin

Korkean AGE-pitoisuuden ruokavalioryhmän hiiret olivat ainoita, joille kehittyi epänormaaleja rintasoluja. Näiltä hiiriltä löytyi myös muutoksia rintakudoksista. Muutokset olivat samankaltaisia kuin rintasyöpäpotilailla syövän esiasteissa, kertoo New York Post.

Samankaltaiset solumuutokset näkyvät ihmisillä kohonneena rintakudoksen tiheytenä. Joskus nämä muutokset ovat havaittavissa vain mammografialla. 

Vaikka edelleen on epäselvää, miksi rintakudoksen tiheys on yhteydessä rintasyöpään, uskotaan, että tiheämpi kudos rinnoissa tuottaa enemmän soluja, jotka voivat kehittyä epänormaaleiksi soluiksi ja siten nostaa rintasyövän riskiä.

Tutkimuksen tulokset eivät osoittaneet suoraa syy-seuraus-yhteyttä suurten AGE-pitoisuus ruokien ja rintasyövän välillä, mutta tulokset osoittavat, että pitkälle prosessoitujen ruokien kulutus voi lisätä rintakudoksen tiheyttä, joka nostaa tulevaisuuden rintasyöpäriskiä.

Lisätutkimusta syy-seuraus-yhteydestä tarvitaan.

Tätä rintojen kehityksen ja tulevan rintasyövän välisen yhteyden ymmärtämistä tulisi hyödyntää teini-ikäisten tyttöjen ravitsemussuosituksissa, tohtori Steven Quay kirjoittaa tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat