Tiedätkö oikeasti, mihin kahvinkeittimesi ja robotti-imurisi ovat yhteydessä? Poliisilta varoitus kyberuhasta: "Me kuluttajat olemme koko ajan askeleen jäljessä"

7:22
KRP:n rikoskomisario Marko Leponen kertoo Rikospaikka -ohjelman vieraana ovelista tietoverkkohuijareista: katso koko haastattelu tästä

Tietoverkkojen huijarit ovat kehittyneet entistä taitavimmiksi, sanoo krp:n rikoskomisario Marko Leponen illan Rikospaikassa. Esimerkiksi kodin tietoverkkoon liitettävät kodinkoneet avaavat rikollisille uusia mahdollisuuksia, joita käyttäjät eivät ymmärrä varoa.

Katso videolta Leposen haastattelu keskiviikkoillan Rikospaikassa.

– Me kuluttajat olemme koko ajan askeleen jäljessä, koska rikolliset seuraavat tiiviisti teknologian kehittämistä ja käyttävät uutta tekniikkaa hyväkseen. Kansalaiset eivät tiedosta mitä tekniikka pitää sisällään. Kodissa niin uudenaikainen televisio, kahvinkeitin, jääkaappi kuin robotti-imuri voivat olla yhteydessä kotiverkkoon.

– Kuka meistä oikeasti tietää kuinka hyvä tietoturva näissä laitteissa on? Meidän pitää luottaa siihen mitä se valmistaja sanoo, rikoskomisario Leponen jatkaa.

Hänen mielestään kannattaa pohtia, onko kodinkoneen liittäminen kotiverkkoon tarpeen.

Kansalaisia huijataan tai yritetään huijata myös valheellisilla tekstiviesteillä. Viime aikoina monet ovat saaneet postipakettiviestejä, joilla yritetään kalastaa luottokorttitietoja. Myös yrityksissä on riskinsä. Viime aikoina pinnalle on noussut Emotet-haittaohjelma, joka leviää liitetiedostoina

– Haittaohjelma toimii siten, että se kutsuu uusia haittaohjelmia sisään, Leponen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja