WHO: Astra Zenecan rokotteen hyödyt ovat edelleen rutkasti haittoja suuremmat

3:39
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo olevansa yllättynyt EMA:n rokoteosaston johtajan kommentista – katso videolta miksi

Astra Zenecan koronarokotteen hyödyt ovat edelleen huomattavasti haittoja suuremmat, painottaa YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO.

–  Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että tätä analyysiä pitäisi muuttaa, sanoi järjestön johtoon kuuluva Rogerio Pinto de Sa Gaspar lehdistötilaisuudessa.

AstraZenecan rokotteen on epäilty voivan joissain tapauksissa aiheuttaa veritulppia. Asia nousi jälleen voimakkaasti esiin tiistaina, kun Euroopan lääkeviraston EMA:n rokoteosaston päällikkö Marco Cavaleri sanoo italialaislehti Il Messaggerolle, että hänen mielestään Astra Zenecan koronarokotteella on selvä yhteys veritulppiin.

Cavalerin mukaan vielä ei ole tiedossa, mikä rokotteessa veritulppia aiheuttaa.

Kyseessä ei ole EMA:n virallinen kanta. Cavaleri antaa haastattelussa ymmärtää, että virasto olisi vahvistamassa rokotteen ja veritulppien yhteyden lähiaikoina.

Euroopan lääkeviraston komitea koolla

Mikäli yhteys veritulppiin voidaan vahvistaa, kyseessä olisi silti äärimmäisen harvinainen haittavaikutus. EMA on kerännyt omaan raporttiinsa EudraVigilance-palvelun kautta tapauksia, jotka liittyvät Astra Zenecan rokotteeseen.

EMA:n käyttämät termit ovat kuitenkin sateenvarjomaisia, ja ne sisältävät hyvin laajan skaalan erilaisia tukostapahtumia. Maaliskuun 11. päivään mennessä on raportin mukaan havaittu yhteensä 269 tapausta, joista 224 Britanniassa ja 30 Euroopan talousalueen maissa. EU- ja ETA-maissa Astra Zenecan rokoteannoksia oli annettu kyseiseen päivämäärään mennessä yli 5,5, miljoonaa.

EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea aloitti tiistaina kolmipäiväisen kokouksensa, jossa käsitellään myös mahdollista päivitystä suositukseen Astra Zenecan rokotteen käytöstä.

Astra Zenecan rokotteen nimi vaihdettiin maaliskuussa Vaxzevriaksi.

Veritulppaepäilyt ovat saaneet useissa Euroopan maissa aikaan sen, että Astra Zenecan rokotteen käyttöä on keskeytetty tai kohdistettu uudelleen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan Suomessa tätä rokotetta annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille, koska heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä veren hyytymishäiriöihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja