Euroopan lääkevirastojohtajan lausunto Astra Zenecasta yllätti suomalaiset asiantuntijat – "Mietin, onko hän itse tämän todellakin tehnyt"

EMA:n rokoteosaston johtajan lausunto Astra Zenecasta yllätti suomalaiset asiantuntijat – näin uutisiin reagoitiin 3:39
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo olevansa yllättynyt EMA:n rokoteosaston johtajan kommentista – katso videolta miksi

Suomi odottaa muiden Euroopan maiden tapaan EMAn virallista lausuntoa Astra Zenecan koronarokotteesta. Viime viikkoon mennessä yhtiön rokotteen oli saanut noin 180 000 suomalaista. 

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan olisi yllättävää, jos Astra Zenecan koronarokotteisiin tulisi tiukkoja käyttörajoituksia. 

– Odotetaan, mikä tämä Eman lopullinen päätös on. Näiden haittatapausten esiintyvyys on luokkaa yksi tapaus 500 000–1 000 000 rokotettuun. Tämä tarkoittaa, että rokotteen hyödyt ovat kiistatta suuremmat kuin haitat. 

– Suomi seuraa EMAn linjausta. Olisi todella yllättävää, mikäli tiukkoja käyttörajoituksia tulisi. Mutta jos tällaisia tulisi, Suomi noudattaisi niitä. 

EMAn lääketurvallisuuden riskin arviointi -komitea on aloittanut kolmipäiväisen kokouksensa, jossa käsitellään myös mahdollista päivitystä suositukseen Astra Zenecan rokotteen käytöstä.

Euroopan lääkeviraston EMA:n rokoteosaston johtaja kommentoi italialaislehdelle, että hänen mielestään Astra Zenecan koronarokotteella on selvä yhteys veritulppiin. Kyseessä ei ole EMAn virallinen kanta.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan EMA aikoo pitää asiasta tiedotustilaisuuden joko huomenna tai ylihuomenna.

Oliko kyseessä vuoto?

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo olevansa yllättynyt EMA:n rokoteosaston johtajan kommentista.  

– Kyllä tämä yllätti. Mietin, onko hän itse tämän todellakin tehnyt vai onko tämä vuoto, koska yleensä Euroopan lääkevirasto on hyvin tarkka siitä, millaisilla viesteillä he tulee ulos. 

Nohynekin mukaan Suomi odottaa nyt EMAn virallista lausuntoa yhtiön rokotteista. 

– Me täällä Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa odotamme, mikä EMAn virallinen kanta näihin koronavirusrokotteiden jälkeen esiin tulleisiin hyytymistapauksiin on. Jokainen maa tekee niistä tietysti omat johtopäätöksensä. Sitä virallista ulostuloa tässä todella odotetaan.

Viime viikkoon mennessä Astra Zenecan rokotteen oli saanut noin 180 000 suomalaista. 

Rokotetta annetaan Suomessa tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille, koska heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä veren hyytymishäiriöihin. 

Fimean ylilääkäri Maija Kaukosen mukaan EMAn päätöstä on vaikea arvioida etukäteen. Rokotteen hyötyjä hän pitää Rämetin tavoin haittoja suurempana.

– Etukäteen on vaikea ennakoida mutta todennäköisesti myyntilupa säilyy. Myyntiluvan suhteen voisi sanoa, että Italiassa kuolee koronaan 500 ihmistä päivässä ja näille rokotteille on selkeä tarve.   

Lue myös:

    Uusimmat