THL:n Salminen kritisoi vahvasti koronakriisin hoitoa HS:n haastattelussa: Virhe rokotusstrategiaa päivitettäessä

Miten Mika Salminen muuttaisi Suomen koronastrategiaa? Näin hän vastaa MTV:n Uutisextrassa 1:29
Katso myös: Miten Mika Salminen muuttaisi Suomen koronastrategiaa? Näin hän vastaa MTV:n Uutisextrassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kritisoi vahvasti koronakriisin hoidon johtamista.

Salminen kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että johtamisen keskittäminen sosiaali- ja terveysministeriölle on ollut epäreilua, sillä pandemia on koskettanut terveysasioiden lisäksi kokonaisvaltaisesti myös muita elämänalueita. Salminen kyseenalaistaakin, onko yhden sektorin vetämä järjestelmä paras mahdollinen malli vastuun jakamisessa.

Salminen on tuohtunut siitä, että nuorten asioista ei ole kyetty huolehtimaan paremmin. Opiskelijat ovat olleet kiinni etäopinnoissa eikä tällaisen tilanteen haittoja ole hänen mielestään arvioitu riittävästi.

– Minua suoraan sanoen sapettaa se, että emme ole pystyneet huolehtimaan paremmin nuorten asioista, hän toteaa.

Virhe rokotusstrategiassa

Salmisen mukaan viime marraskuussa tehtiin virhe rokotusstrategiaa päivitettäessä. Tavoitteeksi asetettiin muun muassa koronatartuntojen leviämisen estäminen rokotteilla.

– Silloin annettiin ymmärtää, että rokotuksilla pystyttäisiin täysin estämään tartunnat. Vaikka yksilön tasolla pystyttiin vähentämään tartuntariskiä aika merkittävästi, se oli selvää, että väestötasolla tähän ei pystytä. Ei pitäisi luvata sellaista, joka ei pidä paikkaansa, Salminen sanoo.

Salminen uskoo, että koronapandemian myötä tullaan pohtimaan, tarvitaanko tulevaisuuden mahdollisissa kriiseissä uudenlaista johtamisjärjestelmää. Salminen itse toivoisi hallituksen ja asiantuntijoiden välissä toimivaa  riippumatonta tahoa, joka mahdollistaisi päätösten valmistelun kokonaisvaltaisemmin.

Lue myös:

    Uusimmat