THL:n pääjohtaja Tervahauta selventää IS:lle keväisiä maskipuheitaan, harmittelee tiedefaktojen sivuuttamista: "Se siirtyi ikään kuin poliitikkojen väliseksi debatoinniksi"

10:35
Video: Pääministeri Sanna Marin: Hallitus ei ole johtanut suomalaisia harhaan maskiasioissa

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta selventää keväisiä puheitaan Ylen Sannikka-ohjelmassa Ilta-Sanomille.

– Minulla on sellainen käsitys, että tässä asiassa liikkuu ehkä joitain sellaisia herkkyyksiä, jotka eivät liity itse asiaan, tähän epidemian hoitoon, vaan ne ovat muuten ehkä yhteiskunnallisia, Tervahauta kommentoi Ylellä.

– Asia voi olla jollain tavalla esimerkiksi politisoitunut. Tästä maskiasiastahan on ollut keskustelua mielestäni myös opposition ja hallituksen välillä. Voi olla, että tässä on sellaisia näkökulmia, jotka eivät ole pelkästään tieteelliseltä tai tietopohjalta ratkaistavia.

Nyt hän sanoo IS:lle, että viittasi vallitsevaan keskustelukulttuuriin.

– Viittasin siihen, että oli havaittavissa, että maskiasiasta syntyi siihen aikaan aika paljon poliittista keskustelua. Jakolinjat menivät ainakin oppositio–hallitus-akselilla, mutta saattoi tietysti olla, että oli myös puolueiden sisäisiä ja mahdollisesti hallituksen sisäisiä näkökulmia.

– Joka tapauksessa tuli leirejä, joissa ei välttämättä ollut kysymys siitä, millaista tietoa tai näkemystä tieteen tai tutkimuksen saralla tästä asiasta on. Silloin se siirtyi ikään kuin poliitikkojen väliseksi debatoinniksi, jolloin ei ollutkaan enää niin paljon varsinaisia asia-argumentteja esillä.

Tervahauta: STM piti ohjat käsissä poikkeusoloissa

Tervahauta kuitenkin kiistää väitteen, että häntä olisi poliittisesti painostettu antamasta asiantuntijalausuntoa julkisuuteen.

Hän vetoaa poikkeusoloihin, sillä sosiaali- ja terveysministeriö halusi hänen mukaansa pitää ohjat käsissä tiedottamisessa.

– He pitivät siihen aikaan myös viestinnässä aika vahvasti langat käsissään. Se oli tapa, jolla silloin poikkeusoloissa STM:n johdolla toimittiin.

Kohu maskiviestinnästä alkoi viime viikolla eduskunnassa. Lopulta perjantaina kokoomus päätti esittää epäluottamusta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

Kokoomus vetosi juuri Tervahaudan kommenttiin keväällä Ylellä.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja