IS: THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, sanoo THL:n pääjohtaja Tervahauta – ministeriö esti suunnitelmat

10:35
Katso video: Pääministeri Marin vakuutteli MTV:n Uutisextrassa, että hallitus ei ole johtanut suomalaisia harhaan maskiasiassa.

Ilta-Sanomien haastatteleman THL:n pääjohtajan mukaan THL olisi halunnut keväällä valistaa suomalaisia maskien käytöstä. STM sanoo viestineensä jo huhtikuun alussa kasvomaskien turvallisesta käytöstä Työterveyslaitoksen kautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) olisi keväällä halunnut jakaa yleisölle laajemmin tietoa kasvomaskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei pitänyt sitä tarpeellisena. Aiheesta uutisoi Ilta-Sanomat.

– Meillä olisi ollut ajatuksia antaa yleisölle ainakin tarkennuttua lisäinformaatiota siitä, millainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja mitkä olisivat hyödyllisimmät käyttötilanteet, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo IS:lle.

– Olisimme esimerkiksi voineet kertoa, mikä on oikea tapa pukea maski, jos sellaista päättää käyttää, ja miten niitä pestään ja huolletaan, jos niitä käyttää.

Tervahaudan mukaan THL:llä oli erilaisia luonnosteltuja viestintämateriaaleja, joita esiteltiin STM:n viestintäosastolle.

– Samalla tavalla kuin ihmisiä kannustettiin pitämään kiinni hygieniatoimista, tähänkin olisi voinut liittyä myös tällaista tietoon ja asialliseen arvioon perustuvaa infoa. Mutta sitä oli aika niukasti mahdollisuus silloin jakaa, pääjohtaja sanoo.

Luonnostellut materiaalit olivat esimerkiksi infograafeja ja kuvia ihmisistä ruuhkabussissa maski kasvoillaan sekä turvavälein ilman maskeja.

Markku Tervahaudan mukaan asiasta käytiin keskustelua THL:n ja STM:n välillä useita kertoja huhti–toukokuussa ja vielä kesäkuun alussa.

Ministeriö puolustautuu

STM puolustautui maanantaina illalla Twitterissä.

– Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, STM on jo huhtikuun alussa viestinyt kasvomaskien turvallisesta käytöstä Työterveyslaitoksen kautta. STM:lle on ollut tärkeää jakaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tietoa myös kasvomaskien käyttöön liittyen.

STM:n Twitter-tilillä julkaistussa tviittiketjussa kerrotaan, että maskien käytöstä ohjeistettiin STM:n hallinnonalalla ensimmäisen kerran jo 3. huhtikuuta 2020, kun Työterveyslaitos tässä asiassa toimivaltaisena viranomaisena antoi ohjeet oikeanlaisten kasvomaskien käyttöön.

– Selkeän ohjeistuksen myös THL linkitti sivuilleen ja sama tehtiin ministeriössä, tviiteissä sanotaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön viestintäyksiköt tekevät työtä tiiviisti yhdessä.

– Yhteistyö on ollut mutkatonta, ja toiminut hyvin. Tavoitteena on ollut saada selkeät ja yhdenmukaiset viestit kansalaisille.

THL tiedotti tänään maanantaina, että Suomessa on raportoitu 214 uutta koronavirustartuntaa.

Kahden viimeisen viikon aikana on raportoitu yhteensä 2 469 tartuntaa, mikä on 1 353 tartuntaa enemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku Suomessa on nyt 42,5 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden. Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu 12 212.

Artikkelia muokattu 12.10.2020 kello 23.40: Lisätty STM:n kommentit Twitteristä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja