Therese Johaug otti painavasti kantaa venäläisurheilijoiden tilanteeseen – "Ei ole hyvä"

Näin Venäjä on perustellut venäläisille sodan Ukrainassa:"Tarkoitus on estää kansanmurha" 1:00
MTV Uutiset Live: Näin Venäjä on perustellut venäläisille sodan Ukrainassa.

Norjan hiihtotähti Therese Johaug ilmaisi Salpausselän kisoissa mielipiteensä venäläisurheilijoiden kilpailemisesta.

Norjan hiihtoliitto tiedotti tänä viikonloppuna, ettei se halua venäläisurheilijoita maastohiihdon, yhdistetyn, mäkihypyn ja alppihiihdon kilpailuihin Norjaan tulevina viikkoina Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan vuoksi.

Johaug kertoi asiaan voittamansa 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmancup-kilpailun jälkeen oman punnitun, eri puolia pohtivan näkemyksensä.

– Tämä on vaikeaa, koska tiedän, että se ei ole urheilijoiden vika. He kilpailevat venäläisinä. Ei ole hyvä, että valtio tekee tätä, mitä se tekee – sotii – ja he ovat edustamassa maataan, Johaug sanoi.

Venäläiset saavat kilpailla Lahdessa.

– Ymmärrän, että urheilijoilla ei ole mitään tekemistä (sodan kanssa). Haluan, että he saavat kisata. Mutta kyse on maasta. Se, mitä Venäjä tekee nyt, ei ole hyvä asia, Johaug jatkoi.

Tiukaksi meni

Johaug voitti 10 kilometrin väliaikalähtökilpailun tälläkin kertaa tiukasti: venäläishiihtäjä Natalia Neprjajevan loppu Lahdessa oli kova, ja Johaug päihitti hänet vain 1,2 sekunnin turvin. Suomen Krista Pärmäkoski sijoittui kolmanneksi ennen kisan nelosta Kerttu Niskasta.

Johaug sanoi miettineensä, että hän oli ykkösenä koko kisan ajan. Näin tapahtuikin, mutta siinä missä ero Neprjajevaan oli 3,7 kilometrissä vielä 11,5 sekuntia, loppukilometreillä se kutistui tuntuvasti.

Neprjajevaa myöhemmin hiihtänyt Johaug onnistui kuitenkin pysymään ykkösenä.

– Yritin keskittyä itseeni ja omaan työhöni. Olen niin iloinen, että sekunti oli minun puolellani lopulta.

Viimeksi Pekingin olympialaisissa Johaug kukisti samalla matkalla Kerttu Niskasen vain 0,4 sekunnilla ja voitti olympiakultaa.