Kommentti: Keskiössä Ukraina – Salpausselän kisoissa mielen valtasivat ristiriitaiset tunteet

Suuri määrä Ukrainan kansalaisia on paennut sotaa Puolan rajalle – näin he kuvailevat pakomatkaansa 4:44
Suuri määrä Ukrainan kansalaisia on paennut sotaa Puolan rajalle – näin he kuvailevat pakomatkaansa.

Ämyreistä raikaa JVG, yleisö luo tunnelmaa ja väkeä on solkenaan. Salpausselän kisoissa kamppaillaan sadasosista, mutta niiden merkitys tuntuu tällä hetkellä kovin vähäiseltä, kirjoittaa paikan päältä MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

Krista Pärmäkoski sanoo, ettei edes muista, milloin viimeksi olisi sivakoinut moisen yleisön edessä. Suomalaismenestystä ei vielä huomenna jatkuvien Salpausselän kisojen sprintistä tule, mutta kannustusta tulee senkin edestä ja tyhjyyttä kumisseet katsomot ovat tällä erää lähihistoriaa.

Tunteet ovat yleisön pauhatessa ristiriitaiset. Juuri nyt ei tunnu tärkeältä, kuka venyttää suksensa ensimmäisenä maalilinjan yli ja kenen puolelle sekunnin sadasosat menevät. Ei kalskahda oleelliselta, kenen sukset ovat tänään pelanneet ja miten kunkin suoritukset ovat menneet teknisesti ja taktisesti.

Ukrainassa käydään sotaa Venäjän käynnistettyä laajamittaisen hyökkäyksen torstaina. Itänaapurin toimista kumpuava huoli, ihmishenget ja epävarmuus tulevista käänteistä ovat mielessä sprinttierien seuratessa silmien edessä toisiaan.

Ukrainan maajoukkueen urheilijoita ei Salpausselän kisoihin lähtenyt, mutta Ukrainan sodasta kysytään paikalla olevilta urheilijoilta ja näitä näkemyksiä nostetaan jutuissa framille otsikoihin. Sen rinnalla itse urheilusuoritukset jäävät syystä sivurooliin.

Urheilu tuo kuitenkin ihmisiä yhteen. Tarjoaa iloa ja lohtua maailmantuskan oheen. Positiivista jännitystä. On jotain, mille hurrata ja minkä edessä vapautua iloisesti.

Elantoaan tienaavat lajiensa parhaat urheilijat laittavat puolestaan itseään likoon. Sitä arvostetaan.

Niin arvostetaan myös urheilijoiden huolestuneita rauhan puolesta puhuvia kannanottoja. Vaikka täällä kilpaillaan toisia vastaan, sen yli ja ohi vedetään kuitenkin paljon suurempaa köyttä samaan suuntaan. 

Sellaisella areenalla on mukava olla yhtä muiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat