Thaimaa vie kielen mennessään – loihdi tulinen thai-illallinen

Thaimaan keittiön tulisen raikkaat maut saavat veden herahtamaan jokaisen kotikulinaristin kielelle. Vaikka et itse ole lähdössä lähiaikoina Thaimaan lämpöön, voit kuitenkin loihtia ruokapöytään Kaakkois-Aasian paratiisin parhaat herkut.

Moni epäröi thaimaalaisten ruokien kokeilemista kotikeittiöissään, sillä reseptien ainesosat saattavat kuulostaa meille suomalaisille melko vierailta. Thaimaalaisia perusmausteita, kuten osteri- tai kalakastiketta voi kuitenkin tänä päivänä löytää jo tavallisten supermarkettienkin hyllyltä. Edullisemmin tuotteet voi saada kuitenkin pienistä itämaisista liikkeistä, joita löytyy ainakin suurimmista kaupungeista. Kokeile siis rohkeasti Thaimaan keittiön upeita ruokia myös kotioloissa ja yllätyt, kuinka autenttisia makuja voi kotikeittiössäkin loihtia.

Ruokajuomiksi kannattaa hankkia aitoa thaimaalaista olutta. Suurimpien kauppojen valikoimista ja thai-putiikeista löytyy sekä thaimaalaista Singhaa että Changia.

Alkupalaksi thai-menussa tarjoillaan tietenkin rapeita kevätrullia, jotka ovat jo itsessään mainio syy matkustaa Thaimaahan. Seuraavana ruokalajina nautiskellaan ihanan mausteinen thaisalaatti pihvilihalla

Pääruoaksi tarjoillaan tom yum kung, joka on yksi Thaimaan keittiön tunnetuimmista ja parhaista keitoista. Ihana kookosmaito, ripaus chiliä ja tilkka thaimaalaisia kastikkeita tekevät tästä keitosta kokeilemisen arvoisen.

Jälkiruoaksi thaimaalaiset nautiskelevat usein tahmeaa riisiä mangon kera. Annos on helppo valmistaa myös kotona!

Kevätrullat

Tarjoile pari rapeaa, friteerattua kevätrullaa alkupalaksi. Tarjoile thaimaalaisen sweet & sour -kastikkeen kera.

Neljälle:

250 g kuorittuja katkarapuja
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1-2 chiliä
2 limeä
2 tl kalakastiketta
8 kevätrullataikina-arkkia
öljyä friteeraukseen

1. Hienonna katkaravut. Kuori ja hienonna salottisipuli, valkosipuli ja chili ja laita ne kulhoon. Purista päälle limemehu ja lisää kalakastike. Lisää katkarapusilppu, sekoita, peitä kulho ja laita maustumaan jääkaappiin vähintään 45 minuutiksi.

2. Anna pakastetun taikinan sulaa. Kostuta pyyhe, jonka voit laittaa kevätrullataikinalle joka kerta, kun olet irrottanut arkin, jottei taikina kuivu. Laita pieni määrä täytettä kevätrulla-arkille ja kääri rullalle. Kääri lyhyet sivut käärön sisälle, ennen kuin käärit sen loppuun, kiinnitä sauma tilkalla vettä.

3. Friteeraa muutama kevätrulla kerrallaan friteerauskeittimessä tai paksupohjaisessa kattilassa. Tarjoile thaimaalaisen sweet & sour -kastikkeen kera.

Thaisalaattia pihvilihalla

Mitä tuoreempi salaatti ja yrtit, sitä intensiivisempi vihreä väri ja täyteläisempi maku. Hapanimeläkastike antaa sekä salaatille että lihalle uskomatonta nostetta.

Neljälle:

600 g pihvilihaa
3 rkl kiinalaista soijaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl puristettua limemehua
150 g sekasalaattia
1 kurkku
1 dl suikaloitua pak choyta
1 dl hienonnettua tuoretta minttua
1 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria

Kastike:

1 punainen chili
2 rkl puristettua limemehua
3 rkl kiinalaista soijaa
2 tl sokeria
1 tl thaimaalaista kalakastiketta
1 tl hienoksi raastettua limenkuorta

1. Kastike: Halkaise chili pituussuuntaan, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Sekoita limemehu, chili, soija, sokeri, kalakastike ja limenkuoret.

2. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita soija, valkosipuli ja limemehu marinadiksi. Marinoi lihaa 10 minuuttia. Grillaa lihaa 2 minuuttia molemmin puolin, peitä ja laita sivuun. Jos haluat lihan läpikypsäksi, paista pidempään.

3. Revi salaatinlehdet pienemmiksi paloiksi. Asettele salaattia, pak choyta, yrttejä ja kurkkua lautasille. Viipaloi liha ohuiksi viipaleiksi ja aseta salaatin päälle. Norota päälle kastiketta, tarjoile heti.

Tom yum kung -thaikeitto

Annoksesta valmistuu lämmittävä ja ruokaisa keitto isolle porukalle.

50 g galangalia
100 g tuoretta inkivääriä
1 nippu sitruunaruohoa
1 ½ l vettä
2 isoa punaista chiliä
500 g luumutomaatteja
2 nippua uutta sipulia varsineen
600 g broilerinfileetä
1 l kookosmaitoa
1 dl kalakastiketta
2 dl osterikastiketta
½ dl raakaruokosokeria
muutama kaffir-limen lehti tai/ja thai-basilikaa
4 limetin mehu
2 ruukkua tuoretta korianteria

Kuori ja leikkaa galangal-juuri sekä tuore inkivääri lohkoiksi. Riko sitruunaruohon varret rikki veitsen lappeella.

Lämmitä vesi isossa kattilassa kiehuvaksi. Lisää galangal, inkivääri ja sitruunaruoho.

Lisää punaiset chilit kokonaisena liemen sekaan. Keittele pari minuuttia.

Maistele välillä liemen vahvuutta. Jos liemi on liian vahvaa, poista chilit.

Pilko tomaatit neljään osaan ja siivuta sipulit (myös vihreät osat) ja lisää ne kattilaan.

Leikkaa broilerifileet ohuiksi (2–3 mm:n) suikaleiksi.

Kun kattilan seos kiehuu, lisää sekaan broilerisuikaleet ja kookosmaito. Anna kiehahtaa. Mausta keitto kalakastikkeella ja osterikastikkeella. Lisää sokeri, kaffir-limen lehdet ja vihreät sipulit ja limetin mehu maistellen. Lisää lopuksi silputtu thaibasilika ja korianteri.

"Sticky Rice with Mango" Mangoa ja tahmeaa riisiä

1 dl puuroriisiä
1 prk (400 g) kookosmaitoa
2 dl sokeria
¼ tl suolaa
6 rkl seesaminsiemeniä
2 kypsää mangoa
tai
2 prk (425/250 g) mangoviipaleita sokeriliemessä

Pane kylmällä vedellä huuhdotut riisit kattilaan, lisää kookosmaito, sokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi, pane kansi päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä, hiljaa poreillen noin 40 minuuttia. Sekoita välillä. Paahda seesaminsiemenet kuumassa, puhtaassa paistinpannussa. Kaada siemenet lautaselle välittömästi kun olet saanut niihin kauniin värin. Kuori ja viipaloi mangot tai valuta liemi säilykemangoista. Annostele haalea riisi jälkiruokakulhoihin, nosta mangoviipaleet päälle ja ripottele seesaminsiemenet pinnalle.

Petra Kiiski /MTV3

Lue myös:

    Uusimmat