"Testausmäärät ovat romahtaneet" – viranomainen vetoaa suomalaisiin: Menkää testeihin pienimmistäkin oireista

4:22
Näin koronaseulontaa tehtiin Helsingin Länsisatamassa 10.1. – kuinka moni matkustaja osallistui vapaaehtoiseen testiin?

Koronatestiin on hakeuduttava pientenkin koronaoireiden takia, vetoaa sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan koronaviruksen tapausmäärät Suomessa ovat nyt olleet muutaman viikon ajan suhteellisen vakaalla tasolla.

Tapauksia on kuitenkin yhä runsaasti, joten rajoituksista on yhä pidettävä tiukasti kiinni, eikä niitä Voipio-Pulkin mukaan tule ”missään nimessä” nyt olennaisesti vähentää.

– Tässä vaiheessa uskaltanee jo sanoa melko suurella varmuudella, että pelättyä joulun ja uudenvuoden juhlapyhien ajan tartuntojen ryöppyä ei tullut, Voipio-Pulkki kertoi sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n tiedotustilaisuudessa.

Yksi ongelma on tällä hetkellä se, ettei testeihin hakeuduta tällä hetkellä riittävästi. STM:n ja THL.n tiedote ilmaisee asian suoraan – "Testausmäärät ovat romahtaneet".

Vuoden toisella viikolla Suomessa tehtiin alle 65 000 testiä, kun vielä marras-joulukuussa niitä tehtiin yli 130 000 per viikko.

– Autetaan tätä meidän epidemianhillintäkoneistoa, terveydenhuollon työntekijöitä, jäljittäjiä, hakeutumalla ajoissa vähäisimmistäkin oireista testiin, Voipio-Pulkki vetosi.

Ulkomailta tulee aiempaa enemmän tartuntoja

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan ulkomailta tulee tällä hetkellä enemmän koronatapauksia Suomeen kuin syksyn aikana.

Vuoden toisella viikolla ulkomailla saadut tartunnat olivat 11 prosenttia kaikista Suomen tartunnoista.

Isossa-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa havaittua koronaviruksen muunnosta on havaittu Suomessa 86:ssa näytteessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja