Tervekin tarvitsee matka-apteekin – näin varustaudut Kanarialle

Mitä lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan matkalle? Lue vinkit.

Matka-apteekki on yksi sujuvan matkan peruspilareita. Hyvin varustautuneena saat matkasta enemmän irti, ja pääset nautinnollisemmin matkantekoon. Lääkärikeskus Aavan matkailuklinikan lääkäri Jukka Riutta kertoo, miten Kanarialle kannattaa varautua.

Aurinko

Suojaa pienet lapset ja myös itsesi auringolta. Nyrkkisääntö on, että kun varjo on lyhyempi kuin isäntä itse, kannattaa mennä varjoisaan paikkaan syömään ja lepäämään. Silloin aurinko on kuumimmillaan.

Vatsan tasapainotus

Vatsan tasapainotus erikseen ei ole tarpeen. Riutan mukaan vatsassa on riittävästi bakteereja, mutta jos olet ollut ennen matkaa pitkällä antibioottikuurilla, voi kuurin syödä. Kuuri tasapainottaa ja normalisoi suoliston omaa mikrobistroa nopeammin. Jos taas nautit vatsahapon eritystä vähentävää lääkkeitä eli närästyslääkkeitä, kehon oma puolustusmekanismin turistiripuliin heikentyy.

Lääkkeistä tieto lompakkoon

Erilaisia lääkkeitä käyttävien on hyvä kantaa listaa lääkkeistään rahapussissa, josta sen löytää helposti kaveri tai lääkäri.

– Listasta kannattaa käydä ilmi, millä nimellä reseptit on kirjoitettu, mikä vaikuttava aine on, ja minkälainen annostelu niille vaaditaan. Tiedot kannattaa kirjoittaa myös englanniksi, jotta kohdemaan lääkärit ymmärtävät sen.

Ilmoita lähipiirille

Vaikka haluaisit lähteä extempore-matkalle kertomatta siitä kenellekään, on hyvä pitää sekä ulkoministeriö että lähiomaiset ajan tasalla matkasta. Ulkoministeriölle voi tehdä matkustusilmoituksen, mutta myös lähipiirin on hyvä tietää sijaintisi.

–Ilmoita, kuinka kauan matka kestää, jos sattuisikin tulemaan tsunamin kaltainen katastrofi, niin lähipiirillä olisi tietoa, missä päin liikut ja milloin.

Rokotukset

Tarkista, että perusrokotussuojasi on kunnossa. Jäykkäkouristus-kurkkumätä-yhdistelmä ja A-hebatiittirokote ovat kunnossa.

On hyvä tarkistaa, että on suoja MPR-tauteja vastaan, eli että on sairastettu tai rokotettu tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Lääkkeet

Huolehdi siitä, että omia lääkkeitä on riittävästi mukana. Lääkkeitä tulisi olla 1–2 viikon lisätarpeeseen matkan lisäksi, siltä varalta että matkallesi osuisi esimerkiksi lentoemäntien lakko. Älä laske lääkkeitä niin, että ne riittävät juuri ja juuri kotiin.

Kondomit

Kondomit ovat tärkeä osa matka-apteekkia. Vuonna 2012 Suomessa todettiin noin 2–3 tippuritapausta kuukaudessa, joista tartunta oli saatu nimenomaan Thaimaasta. Myös HIV-tartuntoja todetaan edelleen.

Naisten ja miesten tuomissa sukupuolitaudeissa on jakauma. Miehet tuovat niitä enemmän Thaimaasta, kun naiset tuovat niitä Espanjasta. Suojaamatonta seksiä tulee siis välttää ja kondomit tuoda mukanaan Suomesta.

Yleisesti

– Pakkaa mukaan kuumelääkettä, kuten parasetamolia tai ibuprofeiinia.

– Loperamidi tai imodiumi ripulin hoitoon.

– Hydrocortison-salva toimii hyttysenpistoihin.

– Jos kärsit herkästä herpeksestä, varaudu siihen lääkkeillä. Voimakas UV-valo herkistää herpeksen uusiutumiselle. Allergisia ongelmia kärsivien on hyvä pitää mukanaan myös antihistamiinit.

AVA

Kuvat: Finnmatkat

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja