Kesän lämpö ja lomakausi tuovat mukanaan myös ikävän lieveilmiön: lisääntyneet vatsataudit ja ruokamyrkytykset.
Viime aikoina retkeilijöiden vatsavaivat ovat pakottaneet Metsähallituksen sulkemaan kansallispuistojen tupia ja käymälöitä Koillismaalla ja Lapissa.
Noroviruksen epäillään olevan monen tapauksen taustalla.
– Onhan se aika todennäköistä, että norovirus on muuallakin, jos oireet ovat samankaltaisia.
– Norovirusta on muutenkin nyt liikkeellä, kertoo Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Norovirus on erityisen hankala taudinaiheuttaja, sillä se tarttuu helposti ja voi säilyä pinnoilla pitkään.
– Norovirus voi elää useita vuorokausia pinnoilla, jopa kymmenen vuorokautta esimerkiksi matoissa, Åberg muistuttaa.
Lue myös: UKK-puiston tautitapausten määrä noussut yli neljäänkymmeneen
Tartunta voi tapahtua ruoan tai veden kautta, mutta myös huonon käsihygienian seurauksena.
Retkiolosuhteissa käsienpesu voi jäädä puutteelliseksi, mikä lisää riskiä. Åberg painottaa erityisesti käsienpesua ennen ruokailua.
Jos vatsataudin oireet yllättävät mökillä tai retkellä, kyseessä voi olla ruokamyrkytys – etenkin jos useampi ruokailija sairastuu samoista ruoista.
– Se on yksi keino havaita ruokamyrkytys, että joku muukin, joka on syönyt samaa ruokaa, saa vastaavia oireita, Åberg sanoo.
Ruokamyrkytyksen oireet voivat ilmetä nopeasti tai vasta päivien päästä. Oksentelu, ripuli ja vatsakivut ovat tavallisimpia merkkejä.
– Esimerkiksi kampylobakteerin oireet tulevat yleensä kolmen päivän sisällä, mutta listerian tapauksessa itämisaika voi olla paljon pidempi, Åberg kertoo.
Ilmoita vakavista oireista
Jos epäilee ruokamyrkytystä, voi tehdä ilmoituksen Ruokaviraston ilppa.fi-palvelussa.
Ravintoloiden ja ruokapalveluiden on lain mukaan ilmoitettava tapaukset, mutta myös yksityishenkilöt voivat ilmoittaa sairastumisista.
Vakavien oireiden perusteella kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja halutessaan esimerkiksi ravintolaan, jossa on ruokaillut.
– Jos on itse kotona aiheuttanut ruokamyrkytyksen, kannattaa pohtia, mistä se johtui ja mitä tekisi seuraavalla kerralla toisin, Åberg neuvoo.
Kylmäketju kuntoon mökillä
Ruokien säilyttäminen kesälämpimässä vaatii huolellisuutta. Esimerkiksi kala kannattaa säilyttää hyvin jäähdytettynä.
– Kala säilyy parhaiten sulavan jään lämpötilassa. Jos kylmälaukkua on käytetty oikein, ei siinä yleensä suurta riskiä ole, Åberg arvioi.
Mikäli kylmäketju katkeaa, tulisi helposti pilaantuvat tuotteet, kuten liha ja kala, käyttää mahdollisimman nopeasti.