Termi ISIS-ryhmän takana: Mikä on kalifaatti?

Syyrian ISIS-ryhmän julistuksessa on ryhmän nimi muutettu "islamilaiseksi valtioksi" ja sen johtajaksi - kalifiksi - nimetty Abu Bakr al-Bagdadi. Nimessä on vahva uskonnollinen tausta.

Julistuksessa lisätään, että "kaikkien emiraattien, ryhmien, valtioiden ja organisaatioiden laillisuus katoaa kun kalifin johto ja hänen joukkonsa leviää niiden alueille".

Kalifaatti on siis nimitys kalifin dynastialle ja sen hallitsemalle alueelle.

ISIS-järjestön julistuksen mukaan kalifaatti ulottuu Syyrian Alepposta Irakin Diyalan provinssiin. Julistus vaikuttaa olevan kalifaatin perinteiden mukainen.

Kalifaatin tausta

Ensimmäisen kalifaatin perusti profeetta Muhammed pääkaupunkinaan Medina Saudi-Arabiassa. Sunnimuslimien mukaan ensimmäinen kalifi eli "uskovaisten komentaja" oli Abu Bakr Siddique ja yhdessä hänen kolmen seuraajansa kanssa nelikko muodosti sunnien "neljän oikein johdetun kalifin" ryhmän.

Shiamuslimien mielestä nelikosta vain viimeinen, Ali idn Abi Talib, oli oikea kalifi.

Shiojen nimi tulee Alista, ilmaisussa "shiaat Ali" eli Alin seuraajat.

Verinen historia

Kaikki tämä tapahtui vuosina 632-661.

Uskontotutkija John Espositon mukaan sunnien ensimmäinen kalifi Abu Bakr Siddique nimesi kuolinvuoteellaan miehen nimeltä Umar seuraajakseen, järjestyksessä toiseksi kalifiksi. Hänet surmasi persialainen mies nimeltä Piruz Nahavandi.

Kolmannen kalifin valinta tapahtui jo uskovaisten neuvoston, majlisin, toimesta. Kolmannen kalifin, Uthmanin, surmasi valintaan tyytymätön ryhmittymä.

Neljänneksi kalifiksi nousi sitten Ali, jonka surmasi viiden vuoden jälkeen mies nimeltä Abdl-al Rahman. Tätä viiden vuoden jaksoa kuvataan islamilaiseksi sisällissodaksi, fitnaksi, jolloin shiat ja sunnit erkanivat eri kalifeihin kohdistuneiden uskojensa vuoksi.

Alueellisesti kalifaatti oli organisaatio, jossa kullakin alueella oli oma kuvernööri (sulttaani tai emiiri). Kun Muhammedin kalifaatti käsitti pääasiassa nykyisen Arabian niemimaan, seuraava Rashidun-kalifaatti ulottui nykyiseen Libyaa, Turkin itäosaan ja Iraniin.

Vuoden 661 tienoilla silloinen Syyrian kuvernööri sai Alin murhan jälkeen kalifiuden muutettua perinnölliseksi ja seurannut Umayyadin kalifaatti kestikin vuoteen 750, jolloin perinnöllistä kalifiutta vääräoppisena pitäneet ryhmät lopettivat sen. Sen jälkeen kalifaatteja oli useita.

Viimeinen kalifaatti

Ennen ISISL:n julistusta maailman edellinen kalifaatti päättyi 1924 Turkin Ottomaanien imperiumin muuttuessa Turkiksi.

Se oli kestänyt liki 500 vuotta.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja