Tekoäly laitettiin katsomaan Frendejä ja Rillit huurussa -sarjaa: Näin siinä kävi

Tekoäly on rynninyt uskomattomalla vauhdilla ihmisten arkipäivään. Nyt tutkijat ovat kouluttamassa tekoälylle taitoa, jota on pidetty koneille erittäin hankalana toteuttaa. Kyseessä on sarkasmin ymmärtäminen.

Hollantilaiset tutkijat ovat kehittäneet tekoälyä hyödyntävän sarkasminpaljastajan. Groningenin yliopiston tutkija Matt Colerin mukaan tekoäly kykenee tunnistamaan sarkasmia luotettavasti. 

Colerin mukaan sarkasmin ymmärtäminen on tärkeää, mikäli ihmisten ja koneiden halutaan kommunikoivan yhdessä saumattomasti. Aiheesta uutisoi The Guardian.

Amerikan akustisen yhteisön ja Kanadan akustisen yhteisön tapaamisessa tutkija Xiyan Gao esitteli, kuinka tutkimusryhmä opetti tekoälyä tekstillä, äänellä ja videopätkien sisältämällä tunteikkaalla sisällöllä.

 Koulutussisältöinä käytettiin muun muassa Suomessakin tuttuja Frendit ja Rillit huurussa -sarjoja.

Mustard-nimellä kutsuttuun tietokantaan lisättiin lauseiden oheen huomioita niiden sisältämästä sarkasmista ja emotionaalisesta sisällöstä.

Koulutuksen jälkeen tekoäly kykeni itsenäisesti tunnistamaan sarkastisia heittoja sitcom-sarjoista 75 prosenttisesti.

Tutkijat pyrkivät parantamaan tekoälyn tarkkuutta sarkasmin suhteen entisestään. Tehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi siten, että tekoäly laitetaan tarkkailemaan sarjojen hahmojen silmäkulmien liikkeitä sekä virnistelyä. 

Gaon mukaan sadan prosentin tarkkuuteen on kuitenkin mahdotonta päästä, sillä edes ihmiset eivät ymmärrä aina sarkasmia.

Erottaako asiantuntija aidon ja tekoälyn luoman videon? 8:09
Erottaako asiantuntija aidon ja tekoälyn luoman videon?

Lue myös:

    Uusimmat