Asiantuntijoilta varoitus tekoälyn ydinongelmasta: "Edistystä täytyy jarruttaa, jos edistys on vastuutonta"

Erottaako asiantuntija aidon ja tekoälyn luoman videon? 8:09
KATSO MYÖS: Erottaako asiantuntija aidon ja tekoälyn luoman videon?

Sen sijaan, että tekoälyä kehitettäisiin sopimaan ihmisten tarpeisiin, ihmiset mukauttavat toimintaansa tekoälyyn. Tutkijoiden mukaan tekoälyä ei pitäisi kehittää vain siksi, että se on mahdollista.

Asiantuntijat varoittavat tekoälystä, jota kehitetään heidän mielestään väärällä tavalla. 50 asiantuntijaa 12 maassa otti tutkimusartikkelein kantaa ihmiskeskeiseen tekoälyyn teoksessa Human-Centered AI, suom. "ihmiskeskeinen tekoäly".

– Ihmiskeskeinen teknologia on tekniikkaa, jossa koko tekniikkaekosysteemi on linjassa ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kanssa, kuvaa asiantuntija Shannon Vallor kirjan julkistamisesta kertovassa tiedotteessa.

– Sen vastakohta on tekniikka, joka on suunniteltu korvaamaan ihmiset, kilpailemaan heidän kanssaan tai vähentämään ihmisten arvoa verrattuna tekniikkaan, joka on suunniteltu tukemaan, voimauttamaan, rikastuttamaan ihmisiä ja tekemään heistä vahvempia.

"Tämä ei ole teknologiaa, jota tarvitsimme"

Vallorin mukaan nopeasti suosioon nousseen tekoälyn ongelma on, ettei se ole ihmiskeskeistä. Vallor uskoo, että yritykset kehittävät AI-tekniikkaa vain voidakseen nähdä, miten vaikuttavaa teknologiasta saadaan; kehitysinnon taustalla ei siis ole ollut varsinainen ihmisten tarve.

– Lopputuloksena saamme jotakin, minkä kanssa meidän täytyy vain selvitä, sen sijaan, että saisimme jotakin, minkä olemme suunnitelleet itseämme varten, hyödyttämään ihmistä, Vallor kuvaa.

– Tämä ei ole teknologiaa, jota tarvitsimme. Sen sijaan, että mukauttaisimme teknologian tarpeisiimme, mukautamme itseämme teknologian tarpeisiin.

Tekoäly esimerkiksi saattaa vahvistaa ja pitää yllä ennakkoluuloja ja syrjiviä asenteita, koska sitä kehitetään tiedolla, joka on esimerkiksi vähemmistöjen osalta epätarkkaa. AI myös oppii käyttäjänsä toiminnasta ja saattaakin esimerkiksi suositella sisältöjä hyvin rajatusta tietokuplasta sen perusteella, että käyttäjä on aiemmin pitänyt vastaavasta sisällöstä. 

Harva ihmiskäyttäjä myöskään ymmärtää, miten ja mihin hänen tietojaan käytetään. Asiantuntija Matt Malonen mukaan yksityisyyttä määritellään jatkuvasti uudelleen ja se, miten syvälle ihmiselämään teknologia saa ulottua, muuttuu jatkuvasti.

"Edistystä täytyy jarruttaa, jos edistys on vastuutonta"

AI-instituutin Benjamin Prud'hommen mukaan tekoälyn osalta tulisi siirtyä pois innovaation ja sääntelyn välisestä kaksijakoisuudesta.

– [Toivon,] että myöntäisimme, että edistystä täytyy jarruttaa, jos edistys on vastuutonta, Prud'homme toteaa tiedotteessa.

Hän toivoo, että päättäjät ottaisivat asian vakavasti ja myös luottaisivat rohkeasti kykyynsä säännellä tekoälyä.

– Älkää lamaantuko soraäänistä, jotka väittävät, ettei tekoälyä voi säännellä tukahduttamatta innovaatiota.

Katso myös: Näin toimii uuden polven "tekoälypuhelin", jossa ei ole sovelluksia

Näin toimii uuden polven älypuhelin, jossa ei ole sovelluksia 0:47
Deutsche Telekom esitteli tekniikkakonferenssissa älypuhelinkonseptin, josta puuttuvat sovellukset.

Lue myös:

    Uusimmat