Teitkö lupauksen uudelle vuodelle? Näin onnistut kerrankin pitämään sen!

Tutkijat tarjoavat kymmenen keinoa, joiden avulla täytät lupauksesi. Lupauksen pitäminen ei vaadi taikoja, mutta hieman paneutumista aiheeseen. Oletko valmis?

1. Valmistaudu esteisiin henkisesti

Ennen kuin edes yrität tavoitella päämäärääsi, ota huomioon mahdolliset kompastuskivet ja poista niiden uhka. Ihmiset, joilla on suunnitelma esteiden varalle, jatkavat todennäköisemmin projektiensa parissa kuin ne, joilla ei ole, toteaa New Yorkin yliopiston psykologian professori Peter Gollwitzer Realsimple.com-sivuston haastattelussa.

Jos esimerkiksi päätät aloittaa säännöllisen lenkkeilyn, pohdi jo valmiiksi, miten toimit, jos sää muodostuu esteeksi jonain päivänä. Ehkäpä voit hölkän sijaan suunnistaa kuntosalille? Jos lenkki jää yhtenä päivänä juoksematta, miten korvaat sen seuraavana päivänä?

2. Usko itseesi, kaikesta huolimatta

Motivaatio riippuu yleensä enemmän siitä, miten paljon henkilö uskoo kykyihinsä kuin hänen todellisista voimavaroistaan, kertoo Stanfordin yliopiston psykologian professorin Albert Banduran tutkimus.

Usko siihen, että selviät mistä tahansa, mitä päätät tehdä. Sillä on tutkimuksen mukaan suoritusta parantava vaikutus.

3. Älä liioittele

Jos tavoitteesi ovat liian kunnianhimoiset, ne saattavat toimia itseään vastaan, polttaa sinut loppuun ja muuttua rasitteiksi, sanoo Arizonan yliopiston johtamistaidon professori Lisa Ordóñez Real Simple.com-sivustolla. Älä päätä laihtuvasi vuodessa 20 kiloa, vaan aloita miettimällä, miten menetät pysyvästi pari kiloa tammikuussa.

4. Pieni askel päivittäin

Pienet päivittäiset teot pitävät motivaation yllä. Lisäksi ne lisäävät uskoasi siihen, että hitaasti etenemällä todellakin lähenet lopullista haastettasi.

5. Tule kaapista

Unelman hylkääminen on epätodennäköisempää, kun tiedät muiden seuraavan projektiasi.

– Muut ihmiset voivat auttaa vahvistamaan käytöstäsi, sanoo Kalifornian yliopiston sosiaalisia verkostoja tutkinut politiikan tutkija James Fowler.

Esimerkiksi blogin pitäminen tai tavoitteeseen keskittyvät päivitykset sosiaalisissa medioissa auttavat pitämään kiinni suunnitelmista.

6. Turvaudu sparraajiin

Ajattele ystäviä ja perhettä, jotka todella haluavat nähdä sinun onnistuvan. On helpompaa päästä eroon vaikkapa tupakasta, kun tekee lupauksen läheiselle, joka tietää, miten tärkeä tavoite sinulle on.

– Valitse henkilöitä, jotka ovat ehkä nähneet sinun epäonnistuvan menneisyydessä ja tietävät, miten paljon menestyminen sinulle merkitsee, kehottaa Rochesterin yliopiston psykologian professori Edward L. Deci.

7. Tee sinusta tärkeä

Laita omat tarpeesi etusijalle, vaikka se joskus tuntuisikin itsekkäältä. Edistyminen käy mahdottomaksi, jos uhraat aikeesi toisten miellyttämiseksi. On ihan hyväksyttävää kieltäytyä kollegan leipomasta pullasta, jos olet päättänyt laihtua.

8. Haasta itsesi muuttamalla rutiineja

Jos syö päivätolkulla samaa kevytruokaa tai juoksee jatkuvasti tutun lenkkipolun, on vaikea pitää innostusta yllä tavoitteiden saavuttamiseksi. Tee piristäviä poikkeuksia: vaihda välillä lajia, lisää tai ota kuntoiluohjelmastasi jotain pois, ja keksi uusia tapoja syödä terveellisesti.

9. Matka on tärkeämpi kuin päämäärä

Ennen unelman saavuttamista saatat joutua monenlaisiin myllerryksiin. Onkin tärkeää muistaa, että lopputuloksen lisäksi myös prosessi on arvokas, ellei jopa arvokkaampi kuin päämäärä.

Ilman kokemuksia, jotka ohjaavat oikeaan suuntaan, et olisi niin lähellä tavoitteitaisi kuin nyt olet. Jos unelmasi saavat takapakkia, älä masennu. Haaveammattiin päätyminen voi kestää, vaikka olisitkin jo valmistunut alan koulusta.

Sitkeä flunssa voi keskeyttää hartaan maraton-harjoittelun. Käytä syntynyt luppoaika hyödyksi: hio taitojasi, suunnittele tulevaa ja pohdi, miten voisit kehittyä valitsemallasi polulla.

10. Muista, miksi lupasit

Saavutat päämääräsi todennäköisemmin, kun sillä on sinulle todellista henkilökohtaista merkitystä, sanoo Deci. Tavoitteiden saavuttaminen ei aina ole helppoa, mutta oikeat syyt pitävät raiteilla.

Salilla rehkiminen ei aina tunnu mukavalta, mutta halu pysyä terveenä saa harrastajat suunnistamaan painojen pariin kerta toisensa jälkeen. Uusi kieli tulee myös omaksuttua, jos se on edellytyksenä keskusteluille ulkomaalaisten ystävien kanssa.

(MTV3)

Lähteet: www.realsimple.com

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja