Teini-iässä Ansley päätti "säästää itseään" avioliittoon – varoittaa nyt seurauksista: "Olen katkera siitä, että..."

Ansley oli mukana 1990-luvulla suositussa Tosi Rakkaus Odottaa -liikkeessä. Nyt hän kokee, että seksin ja seksuaalisuuden kieltäminen sekä neitsyyden korostaminen "suurena lahjana" tekivät hänelle hallaa.

Kun Ansley Johnson oli nuori, koulun seksivalistus keskittyi lähinnä raskaudella ja taudeilla pelottelemiseen. Ansley uskookin, että aidon seksuaalikasvatuksen puute oli vahingollista hänelle.

– Opettaja korosti kahta suurta vaaraa seksissä: raskautta ja seksitauteja. En muista lainkaan puhetta suostumuksesta, rajoista, seksuaalisesta väkivallasta tai mistään muusta seksistä kuin penetraatiosta, Ansley kuvailee Scary Mommy -sivustolla.

"Siveellisyysliikkeen" suuria hahmoja oli myös laulaja Britney Spears. Spears nousi 2000-luvun alussa jopa otsikoihin, kun kävi ilmi, ettei hän olekaan neitsyt.

Britney vannoi pysyvänsä neitsyenä avioliittoon saakka, mutta kertoi myöhemmin harrastaneensa seksiä entisen poikaystävänsä Justin Timberlaken kanssa. Vuonna 2020 ilmestyneessä Framing Britney Spears -dokumentissa käsitellään Spearsin kohtaamaa naisvihaa: Britneyltä kysyttiin haastattelussa "oletko neitsyt", mutta samalla Justinilta kysyttiin "pääsitkö p*nemaan Britneytä".

Aikoivat "säästää itseään" avioliittoon

Kirkossa nuorena käynyt Ansley kuuli uskonnolta samanlaista viestiä: seksin harrastaminen oli väärin ja jos siihen sortuisi, jotakin kamalaa tapahtuisi.

Ansley ja hänen ystävänsä olivat mukana True Love Waits -liikkeessä, jonka ajatuksena on "säästää itseään" avioliittoon. Suomessakin toimi 1990-luvulla Tosi Rakkaus Odottaa -liike.

– Tosirakkautta ja odottamista korostava liike todella sekoitti sekä näkemykseni seksistä että kykyni terveisiin seksisuhteisiin minun ja kumppanini välillä, Ansley kuvaa.

– Pidättäytymisen viesti, jota saimme, sekoitti monet meistä ja loi epäterveitä näkemyksiä seksistä eikä lainkaan ymmärrystä kehoistamme tai rajoista.

Neitsyyttä mainostettiin "arvokkaana lahjana"

Teini-ikäiselle Ansleylle neitsyyttä mainostettiin "arvokkaana lahjana", joka pitäisi vasta hääyönä harkiten "antaa" valitulle kumppanille. Ansleyn mukaan nykyisinkin nuorten seksuaalikasvatus saattaa aitojen ohjeiden ja tiedon sijaan olla pelkkiä kieltoja siitä, ettei seksiä pidä missään nimessä harrastaa.

– Neitsyytesi on lahja, eikä sitä pitäisi vain antaa kenelle tahansa. Todellinen rakkaus odottaa. Kai se sitten tarkoittaa, ettei rakkaus ollutkaan aitoa, jos ette odota? Ansley pohtii.

Moni harrasti suuseksiä, koska sitä "ei laskettu"

Teininä Ansleyn tuttavapiiri piti neitsyyttä kunniamerkkinä. Naisen mukaan ongelma ei ole pidättäytyminen seksistä, vaan se, ettei nuorille opetettu, mitä selibaatti merkitsee, tai miksi se kannattaa.

– Oletus oli, että pidät hormonaaliset halusi kurissa hääyöhön asti, mutta kukaan ei määritellyt, mikä on ok ja mikä ei, Ansley  sanoo.

Moni nuori harrastikin esimerkiksi suuseksiä, koska sitä "ei laskettu". Taudeista ei puhuttu, sillä kaikkihan oli "hyvin" niin kauan, kun kukaan ei tullut raskaaksi. 

– Oletus oli, että harrastaisit seksiä – paljon ja todella, todella hyvää seksiä – koko iäisyyden ajan tosirakkautesi kanssa, kun olitte ensin astelleet alttarille. Mutta harvoinhan se menee noin. Puhtauden kulttuurissa kasvatetut tytöt eivät tienneet mitään kehoistaan, eivät tienneet, mikä orgasmi edes on, tai miten sellainen saadaan, Ansley kuvailee.

Kukaan ei kertonut nuorille seksitautitesteistä, masturboinnista tai ehkäisystä. Normaalit seksuaaliset halut tuomittiin vääriksi.

Häpeä ei lakannutkaan olemasta

Ansleyn mukaan hän ystävineen menetti vuosikausien edestä kokemuksia siksi, että seksistä, seksuaalisuudesta ja omista kehoista oli maalattu heille likaisia ja "vääriä". Häpeä seksin suhteen ei myöskään lakannut olemasta, vaikka aviovalat oli jo vannottu.

– Olen katkera siitä, että siveellisyyden kulttuuri ja seksuaalikasvatuksen puute saivat minut ja samalla tavalla kasvatetut ystäväni menettämään niin monia vuosia ja kokemuksia. Mistä kaikesta jäimme paitsi, koska emme päässeet eroon uskomuksesta, että meissä on jotain vikaa, koska haluamme seksiä? Ansley pohtii.

Ansleyn tavoitteena onkin olla opettamatta samoja asioita jälkipolville.

– Vei vuosia ja vuosia oppia pois kaikesta, mitä minulle oli (ja ei ollut) opetettu seksistä. Ei ole nopeaa päästä irti häpeästä, vaikeudesta ja hämmennyksestä. Ei ihminen voi vain napsauttaa katkaisijaa ja saada maagisesti tervettä ja nautinnollista seksielämää.

Lue myös:

    Uusimmat