Mainos

Seksikirjailija kehottaa: Nuorille naisille pitäisi puhua seksin sijaan nautinnosta – ja klitoriksesta

Sekä "siveydensipuli" että "huora" ovat sanoina negatiivisia, mutta samalla ne ovat toistensa vastakohtia. Nuoria naisia opetetaan miellyttämään kumppaneitaan, mutta naisten ja tyttöjen omista haluista ja nautinnosta ei puhuta.

– Heidän täytyy olla seksikkäitä ja suorittaa seksuaalisia palveluksia pojille. Samalla heidän omasta seksuaalisesta nautinnostaan ei puhuta, Peggy Orenstein kuvaa npr.orgissa.

Kyse on tyttöjen ja naisten seksuaalisuudesta. Kirjailija Orenstein haastatteli seitsemääkymmentä 15–20-vuotiasta tyttöä ja naista teokseensa Girls & Sex. Se kertoo tytöistä ja seksistä.

Orensteinin mukaan vaatimus seksikkyydestä luo tytöille paineita, mutta samalla he joutuvat navigoimaan huoran ja madonnan imagon välillä. Sekä "siveydensipuli" että "huora" ovat sanoina negatiivisia, mutta samalla ne ovat toistensa vastakohtia. Samaan tapaan puhutaan neitsyydestä: se on taakka, josta tulee päästä eroon, mutta samalla liika seksin harrastaminen muuttaa tytön "helpoksi".

Puhe saisi keskittyä pelkkään anatomiaan

Orensteinin mukaan naisia opetetaan miellyttämään kumppaneitaan, mutta naisten ja tyttöjen omista haluista ja nautinnosta ei puhuta. Orensteinin haastattelemat henkilöt esimerkiksi harrastivat suuseksiä jo nuorina, mutta vain antajina – miehet eivät antaneet heille suuseksiä.

– Aloin sanoa tytöille "ajattele näin: entä, jos aina seurustellessasi pojan kanssa hän vaatisi sinua hakemaan itselleen lasillisen vettä keittiöstä, muttei koskaan tarjoutuisi hakemaan sinulle vettä? Entä, jos hän sanoisi "hyi, sinä siis haluat minun antavan sinulle vesilasillisen?!" Et koskaan sietäisi sitä". Tytöt nauroivat ja sanoivat, etteivät koskaan olleet ajatelleet asiaa noin, Orenstein sanoo.

Vanhempien tulisikin miettiä, millaisia viestejä antavat tyttärilleen seksuaalisuudesta.

Orenstein esimerkiksi havaitsi, ettei tyttölapsille jutella genitaalialueista samalla tavalla kuin pojille. Koulussa tytöille opetetaan seksuaaliterveyttä esittelemällä kuvia kohdusta ja munasarjoista; samalla heitä pelotellaan raskauksilla ja saarnataan ehkäisystä.

Vaikka ehkäisy on tärkeää ja siitä tulisi ehdottomasti puhua, ei opetus saisi keskittyä pelkkään lisääntymiseen ja anatomiaan. Orensteinin mukaan esimerkiksi klitoriksesta ei tavallisesti hiiskuta tytöille sanaakaan.

Seksuaalikasvatus keskittyy myös pelkkään yhdyntään, jolloin muut seksin muodot, kuten suuseksi, sivuutetaan epäolennaisina. Nuoret kuitenkin harrastavat muutakin kuin yhdyntää. Orensteinin haastattelemat tytöt eivät pitäneet suuseksiä yhtä intiiminä kuin yhdyntää, ja he kuvasivatkin sitä sanoilla "ei mikään iso juttu". Moni piti suuseksiä turvallisempana seksin muotona, vaikka sukupuolitaudit leviävät myös suuseksissä.

Haastateltuaan tyttöjä ja naisia kirjaansa varten Orenstein myös yllättyi. Naiset saivat haastattelussa kuvata, koska olivat menettäneet neitsyytensä.

– Haastateltava sanoi "No, olen ajatellut sitä paljon, enkä ole ihan varma". Sitten hän antoi muutaman eri vastauksen ja sanoi "Arvaa, mitä luulen? Luulen, että nainen menettää neitsyytensä, kun hän saa ensimmäistä kertaa orgasmin partnerinsa kanssa". Se löi minut ällikällä, Orenstein sanoo.

Niin – entä, jos neitsyydestä puhuttaisiin tällä tavalla? Lienee selvää, että eläisimme hyvin erilaisessa maailmassa.

Lisää asiaa seksistä ja seksivälineistä:
Lähde: Npr.org

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.