Jackie uskoo, että nuorille pitäisi opettaa klitoriksesta jo koulussa – tässä syy: "Se ei ole ruma sana"

Jackie oppi itse klitoriksen anatomiasta vasta 46-vuotiaana. Hän toivoisi, että nuorille kerrottaisiin anatomian opetuksen yhteydessä myös klitoriksesta. 

– Klitoris, klitoris, klitoris: se ei ole ruma sana, kanadalainen Jackie Gillard toteaa tekstissään.

Jackie kirjoitti CBC-sivustolle klitoriksesta ja sen tärkeydestä. Kahden lapsen äiti Jackie toivoisi, että aihetta käsiteltäisiin jo kouluopetuksessa.

– Se voi joidenkin mielestä vaikuttaa sokeeraavalta ja vulgaarilta, mutta se, että sopivan ikäisille, kaikkia sukupuolia edustaville nuorille opetetaan kehonosasta, joka on olemassa vain naisen seksuaalista nautintoa varten, ei liity vain naisen seksuaaliseen nautintoon, Jackie kirjoittaa tammikuun 2020 tekstissään.

Itse asiassa klitoriksella on havaittu olevan muitakin tehtäviä kuin vain tuottaa nautintoa

Seksivalistus keskittyy yleensä riskeihin ja varoituksiin

Jackie huomauttaa, että koulujen seksivalistus keskittyy yleensä riskeihin ja varoituksiin siitä, millaisiin "pahoihin" asioihin seksin harrastaminen voi johtaa. Hän viittaa seksuaalikouluttaja Nadine Thornhillin sanoihin: lapsen ymmärrys kehon osista ja kyky nimetä ne ovat seksuaalisen tiedon perusta. 

Jackien mukaan ymmärrys omasta kehosta ja siitä, mikä sille tuntuu hyvältä, ovat suostumuksen käsitteen ymmärtämisen kannalta tärkeäitä. 

– Tämä on konsepti, jota voi olla vaikeaa käsittää, jos kuulut koulukuntaan, joka ajattelee heteroseksiä asiana, jossa mies "tekee" jotain naiselle. Se ei ole sitä, eikä sitä pitäisi koskaan luokitella sellaiseksi. Se, että mies kysyy, saako hän "tehdä" noita juttuja, on vain yksi pieni osa suostumusta.

"Välittääkö hän, tai tietääkö hän edes..."

Jackie kehottaa pohtimaan, onko seksiin suostuminen todella suostumusta, jos nainen ei edes tiedä, mikä hänestä itsestään tuntuu hyvältä.

– Välittääkö hän, tai tietääkö hän edes, ettei hänen ole pakko osallistua mihinkään seksuaaliseen toimintaan, joka ei ole nautinnollista myös hänelle?

Sai itse tietää totuuden klitoriksen anatomiasta vasta nelikymppisenä

Jackien mukaan olisi jo aika ymmärtää, ettei naisen keho ole olemassa miehen nautintoa tai pelkkää lisääntymistä varten. Hän näki vasta 46-vuotiaana kolmiulotteisen mallin klitoriksesta ja ymmärsi, miltä se oikeasti näyttää.

– Synnyin itse seksuaalisen vapautumisen vuosikymmenellä 1970-luvulla, enkä silti edes tiennyt klitoriksen oikeaa nimeä tai toimintoja ennen kuin parikymppisenä, Jackie myöntää.

– Kiinnostavaa kyllä ymmärsin jo teini-iässä täysin, miltä lisääntymiselimeni näyttävät, ja miltä miesten seksuaalisten osien sisäinen ja ulkoinen anatomia näyttää. Moderni kulttuuri punastelee edelleen, kun klitoris mainitaan, ja yleensä edes perustason tiedot klitoriksesta puuttuvat.

"Vähintään heidän, joilla on klitoris, pitäisi tietää sen nimi"

Jackie myöntää, ettei itsekään koskaan ole puhunut klitoriksesta, vaikka on keskustellut seksuaalisuudesta avoimesti lastensa kanssa. Naisen mukaan vain muutama provinssi Kanadassa on ottanut klitoriksen nimeämisen mukaan opetussuunnitelmaan osaksi seksuaalikasvatusta.

– Omalla tyttärelläni oli nelosluokalla opettaja, joka keskusteli vain siitä, että tytöillä on vaginat. Hän ei edes nimennyt vulvaa, saati sitten klitorista, Jackie kuvailee.

– Vähintään heidän, joilla on klitoris, pitäisi tietää sen nimi siltä varalta, että heille tulee klitorikseen liittyviä terveyshuolia. Kuten mikä tahansa muukin kehon osa, myös klitoris voi vaatia lääketieteellistä huomiota. Surullista kyllä, häpeä kehosta ja ongelmista "siellä alhaalla" estää joitakin naisia keskustelemasta näistä huolista edes omien lääkäreidensä kanssa, Jackie sanoo.

Jackie. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Hän huomauttaa, että ajatus miehistä seksuaalisina  ja naisista lisääntyjinä on väärä, sillä kumpikin asia liittyy kaikkiin sukupuoliin.

– Tabut seksuaalisen nautinnon ympärillä vain kasvattavat karhunpalvelusta: naiset kasvavat tuntien häpeää kehon toiminnoista ja seksuaalisesta nautinnosta, ja samalla miehet eivät täysin ymmärrä kumppaniensa seksuaalisuutta tai sitä, miten kumppani tyydytetään seksuaalisesti, Jackie kirjoitti.

"Vanhempina meidän työtämme on varmistaa..."

Jackie huomauttaa, että salaisuuden verho naisten kehojen ja nautinnon yltä tulisi jo nostaa, jotta lapset ja nuoret eivät kasva pitäen omia kehojaan likaisina, ällöttävinä tai "suurena mysteerinä".

– Tai he voivat mennä etsimään selitystä potentiaalisesti vaarallisista lähteistä, kuten netistä, Jackie muistuttaa.

– Vanhempina meidän työtämme on varmistaa, että juurrutamme omaan perheeseemme terveen seksuaalikasvatuksen, joka perustuu sukupuolten tasa-arvolle ja faktalle.

Lue myös:

    Uusimmat