Tee itse: Kuviomatoilla hauskoja yksityiskohtia kotiin

Messumatto eli viralliselta nimeltään neulahuopamatto on helposti työstettävää materiaalia. Messuilla sitä käytetään lattioiden suojana, usein kertakäyttötavarana. Kotioloissa messumatto taipuu moneen, esimerkiksi lastenhuoneen leikkien alustaksi tai eteisen matoksi.

Keinokuiduista valmistettua neulahuopamattoa myydään rautakaupoissa kahden metrin levyisissä rullissa. Neliöhinta on noin kymmenen euroa ja kahden neliön palasta saa jo muutaman maton kodin lattioita piristämään.

Yleisimmin neulahuopamattoa käytetään vanhojen omakotitalojen rappusten päällystysmateriaalina, mutta sama tuote taipuu pienempiinkin tarpeisiin. Neulahuopamaton värivalikoimista löytyy kohtuullisen tummia sävyjä; mustaa, tiilenpunaista, vihreää, sinistä, tummaa ja vaaleaa harmaata seka beige vaihtoehto.

Lastenhuoneeseen leikattiin talon muotoinen matto harmaasta messumaton palasesta. Matto tottelee saksia ja siitä on helppo muotoilla pieniäkin kuviomalleja. Materiaalin työstämistä voi jatkaa mattopuukolla, leikata talolle vaikka ikkuna-aukon pokineen.

Talomatto toimii lasten huoneessa leikkialustana, alla oleva maton liukueste pitää maton paikoillaan.

Messumatosta saa teipin tai liitujen avulla kuvioimalla myös hienon automaton, jonka teitä pitkin lapset voivat pikkuautojaan ajeluttaa. Automaton voi leikkien jälkeen ujuttaa sängyn alle piiloon ilman, että leikkejä siivotaan alustalta. Seuraavana aamuna leikit voivat jatkua siitä, mihin ne edellisiltana jäivät.

Eteiseen leikattiin pilven muotoinen matto. Kuten mikään eteismatto ei tämäkään ole ikuinen. Matto on sen verran ohutta, että ajan myötä sen reunat käpristyvät ja käyttömukavuus huononee. Halvasta matosta raaskii kuitenkin hankkiutua eroon ja käytetty pikkumatto sopii kellarikomeron matoksi. Karhea matto nappaa kengistä kivet ja kosteuden. Siksi neulahuopamatolla suojataan hallien lattioita isojen messutapahtumien aikana. Messuilla matto on kertakäyttöinen, mutta kotona matto kestää kulutusta messuviikonloppua pidemmän ajan.

Neulahuopamattoa paksumpi vaihtoehto terassimatto sietää paremmin kosteutta, joten siitä voi leikata sopivan palan lasitetun parvekkeen lattiaa pehmentämään ja jalkatuntumaa lämmittämään. Parvekematto voi olla koko parvekealan kokoinen kokolattiamatto tai parvekkeen oven eteen tai istuinryhmän alle sopivaksi leikattu kuviomatto.

Myös terassimattoa on helppo työstää mattopuukolla mutta vahvuutensa ja nappulapohjansa ansiosta se ei käpristy reunoistaan yhtä helposti kuin messumatto. Matosta voi leikata pyöreän, muotoilla sille suloisen piparkakkureunuksen tai luottaa graafiseen ja nyt niin trendikkääseen kuusikulmioon.

Teksti: Henna Kekki
Kuvat: Mikko Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja