Täydellinen sushiriisi ja sushireseptit kevään juhliin

Kevään kuplivien kaveriksi sopivat herkulliset kotitekoiset sushit.

Sushien valmistaminen kotikeittiössä saattaa kuulostaa työläältä ja jopa hankalalta, mutta oikeanlaisten ja laadukkaiden ainesten sekä muutamien perusniksien avulla onnistut varmasti. Suurin osa sushien valmistukseen tarvittavista raaka-aineista kannattaa hankkia etnisistä liikkeistä, jos siihen on mahdollisuus. Merilevät, soijat ja sushiriisit saa huomattavasti huokeammalla hinnalla aasialaisista marketeista. Tuoreen kalan ja muut täytteet voi hankkia tavallisesta supermarketista tai vaikka kauppahallista.

Kaikki lähtee sushiriisistä

Hyvän sushin tuntee maukkaasta sushiriisistä. Edes laadukas ja tuore kala ei pelasta sushia, jos herkkupaloihin käytettävä riisi on mautonta, kuivaa tai koostumukseltaan liian vetelää. Sushiriisipakkauksista löytyy useimmiten ohjeet riisin valmistukseen. Tärkeintä on huuhdella riisi vedellä hyvin ennen sen valmistamista. Riisin voi huuhdella laittamalla sen siivilään ja valuttamalla vettä läpi. Kun läpi valuva vesi alkaa näyttää kirkkaalta, kaadetaan riisit kattilaan ja laitetaan hetkeksi likomaan ennen keittämistä. Tämän jälkeen sushiriisi keitetään ja maustetaan kiehautetulla riisietikka-sokeri-suola- seoksella.

Täydellisen sushiriisin resepti

Helsingissä sijaitsevan japanilaisen Tokyokan-kaupan ohjeilla valmistat täydellistä sushiriisiä:

1. Huuhtele 4 dl riisiä kylmällä vedellä. Pane riisi syvään kattilaan ja lisää 4,5 dl vettä. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 15 min ja laita kansi päälle.

2. Kuumenna lieden suurimmalla teholla, kunnes riisi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 10 min. Katkaise lämpö ja anna riisin hautua vielä noin 10 min. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon. Riisin kiehuessa voit tehdä sushietikkaliemen maustamiseen.

3. Kiehauta ja jäähdytä 7 rkl riisietikkaa, 1/2 rkl suolaa ja 4 rkl sokeria tai käytä noin 1/2 kupillista valmista sushi-su-kastiketta. Kaada liemi riisin päälle ja sekoita sitä samalla leikkausliikkkein. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi esim. viuhkalla. Jos et käytä riisiä heti, peitä se kostealla pyyhkeellä. Riisi säilyy yhden päivän huoneenlämmössä (ei jääkaapissa, koska etikkariisi kovettuu kylmässä).

Sushireseptejä

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja