Tätä et tiennyt alusvaatteista

16 alushametta, vai sittenkin Yhdysvaltain presidentin alusvaatteet ikiomiksi?

Chicago tribune keräsi yhteen pieniä faktoja alusvaatteista. Tiesitkö sinä nämä?

16 hametta on tarpeeksi

Alusvaatteita on käytetty hyvin kauan: jopa Italian Alpeilta löytyneellä 5300-vuotiaalla Ötzi-jäämiehellä oli lannevaate vaatteidensa alla. Farao Tutankhamonin mukana hautaan laskettiin muiden esineiden lisäksi 145 lannevaatetta vuonna 1352 eaa..

Vuonna 1856 naiset saattoivat käyttää jopa 16:tta alushametta. Hameiden alle sijoitettiin krinoliini, teräs- tai ruokorenkaista valmistettu alushame. Krinoliinissakin oli omat ongelmansa: sen kanssa liikkuminen oli hankalaa ja kumarteleminen oli riskialtista, sillä hame ei laskeutunut takaa vaan nousi ylös.

Korsetin sitominen yksin on hankalaa.

Ota tästä alusvaatteita

Minnesotan kuvernööri Jesse Ventura ilmoitti omaelämäkerrassaan vuonna 1999, että hän oli kommando muuallakin kuin armeijassa. Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukoissa palvellut ja myös ammattipainijana mainetta niittänyt Ventura ei omien sanojensa mukaan käyttänyt alusvaatteita. Tunnustus herätti ilmeisesti myötätuntoa, sillä eräs vaatefirma lähetti miehelle lahjoituksena 12 000 alusvaatekappaletta.

Myös Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n vaimon Marie Antoinetten kerrotaan shokeeranneen alusvaatteilla: nainen kauhistutti ranskalaisia käyttämällä aluspaitaa oikeuden istunnossa.

Kuka haluaa Arnoldin alushousut?

Julkimoiden käyttämät alusvaatteet ovat suosittuja keräilykohteita. Madonnan, ZZ Topin jäsenten ja Arnold Schwarzeneggerin alusvaatteita on myyty hyväntekeväisyyden vuoksi.

Vuonna 2000 oopperalaulaja Maria Callasin omaisuutta alusvaatteita myöten huutokaupattiin. Tuntemattomaksi jäänyt ostaja huusi kaikki vaatekappaleet itselleen ja lupasi polttaa ne säilyttääkseen legendan "kunnian ja arvokkuuden", kertoo chicagotribune.com.

Myös Yhdysvaltojen entinen presidentti Bill Clinton on luovuttanut alusvaatteitaan hyväntekeväisyyteen toimiessaan kuvernöörinä Arkansasissa. Mies hinnoitteli vaatteensa hillitysti: alusvaatteille tuli hintaa kaksi dollaria kappale.

MTV3/Helmi

Lähde: Chicagotribune.com

Kuvat: Getty/AOP, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja