Mainos

Tästä STT:n doping-uutisessa oli kyse

Suomalaisen maastohiihdon doping-vyyhti alkoi purkautua vuonna 1998.

STT:n doping-uutisointi, jossa hiihtäjä Jari Räsänen ja Hiihtoliiton johto liitettiin kiellettyjen aineiden hankintaan, poiki laajan oikeusjutun.

Tammikuun lopulla vuonna vuonna 1998 Suomen tietotoimisto julkaisi kaksi uutista, joiden mukaan hiihtäjä Räsäselle oli myyty synteettistä kasvuhormonia sisältävä hornomiampulli, ja että "onnistuneen 'hormonikokeilun' jälkeen aineesta kiinnostuivat myös Hiihtoliiton johtavat henkilöt".

"Synteettistä kasvuhormonia on toimitettu suomalaiselle maajoukkuetason mieshiihtäjälle ensimmäisen kerran jo vuonna 1996", lukee oikeudenkäyntikirjoissa.

"Luotettavien tietojen mukaan hormoniampulli myytiin hiihtäjä Jari Räsäselle".

Räsänen ja liiton johto kiistivät kaikki syytteet.

Kolme päivää myöhemmin STT julkaisi täydentävän uutisen, jossa STT:n salainen tietolähde kertoi yksin toimineen Hiihtoliiton johtoon kuuluneen henkilön tiedustelleen mahdollisuutta hankkia kasvuhormonia suurempi erä.

Lisäksi tarkennettiin, ettei "henkilö missään nimessä ollut Esko Aho tai Esa Klinga" vaan "henkilö, jolla oli vaikutusvaltaa Hiihtoliiton rahoitusasioiden, erityisesti sponsoroinnin suhteen". "...ostajataho oli Hiihtoliiton johtoon kuuluva henkilö, joka toimi yksin."

Asia oikeuteen

Heinäkuussa vuonna 1999 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi päätoimittaja Kari Väisäsen ja toimittaja Johanna Aatsalo-Sallisen julkisesta herjauksesta ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin.

Heidät ja STT määrättiin maksamaan 19 henkilölle merkittäviä korvauksia henkisestä kärsimyksestä.

Lokakuussa 2000 Helsingin hovioikeus muutti Väisäsen ja Aatsalo-Sallisen rangaistukset sakoiksi ja hylkäsi 14 henkilön oikeudet korvauksiin. Vain Hiihtoliiton talouden ja markkinoinnin johtoryhmään kuuluneet Matti Leikoski, Matti Louekoski, Roger Turku ja Erkki Rauma saivat korvauksia.

STT ei missään vaiheessa nimennyt tietolähdettään.

Valehtelua oikeudenkäynnissä?

Vuonna 2010 neljä hiihtovaikuttajaa saivat syytteen valehtelusta STT:n dopingjutun oikeudenkäynnissä.

Törkeästä petoksesta syytettiin ex-hiihtäjä Jari Räsästä sekä entisiä Hiihtoliiton johtohahmoja: lajipäällikkö Pekka Vähäsöyrinkiä, lajijohtaja Antti Leppävuorta ja toimitusjohtaja Jari Piiraista.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kesällä 2011 ex-hiihtäjä Jari Räsäsen ja ex-hiihtovaikuttaja Pekka Vähäsöyringin törkeistä petoksista ehdolliseen vankeuteen. Räsänen sai tuolloin vuoden ja Vähäsöyrinki yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta.

Helsingin hovioikeus ei muuttanut tänään antamallaan päätöksellään käräjäoikeuden tuomitsemia rangaistuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.