Tässäkö syy naisen haluttomuuteen? Kysely paljasti seksihalujen kiusallisen latistajan

Ärtyvän suolen oireyhtymä kiusaa yhä useampaa, ja syy tähän on suurelta osin länsimainen elämäntapa. Tavallisesti iltapäivään painottuvat oireet, kuten vatsakivut, suolen toiminnan häiriöt ja ilmavaivat, ovat kiusallisia vieraita, joilla on vaikutusta myös seksielämään.

Maitohappobakteerilisä Alflorexin valmistajan Healthista-terveyssivustolla teetättämä kysely paljasti, että joka viides brittinainen on vältellyt seksiä turvotusta ja ilmavaivoja häpeillessään.

Kyselyyn osallistui 1600 brittinaista ikähaitarilta 25–65 vuotta. Heistä 18 prosenttia kertoi kärsivänsä ärtyvän suolen oireyhtymästä ja 41 prosenttia tilaan liittyvistä oireista.

Vatsavaivat aiheuttavat kipua ja häpeää

Vatsavaivat vähensivät seksihaluja kivun ja häpeän vuoksi. Viidennes vastaajista kertoi, että suolistovaivat – erityisesti turvotus – olivat estäneet heitä näyttämästä vartaloaan uudelle kumppanille. Vastaajista 18 prosenttia kertoi, että he olivat vältelleet uuden kumppanin kanssa minkäänlaista läheisyyttä vatsaoireiden vuoksi.

Yksi mahdollinen selitys tähän on sukupuoli. Naisilta saatetaan odottaa hienostuneisuutta, johon ei liitetä kehontoimintojen näyttämistä. Miehille ilmavaivat voivat olla luonnollisempi asia: jokainenhan meistä päästää joskus pierun. Eli se, mikä on yleisesti ottaen miehistä hauskaa, on naisista äärimmäisen noloa, sanoo konsultoiva gastroenterologi Simon Smale.

Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että naisten kohdalla vatsaoireilu on yleisempää kuin miehillä – syitä ovat esimerkiksi hormonitoiminta, endometrioosi, gynekologiset leikkaukset sekä suolen pidempi mitta verrattuna pituuteen.

Pieru kaikista noloin oire

Brittikyselyssä selvisikin, että nimenomaan pieru oli kaikista noloin suolisto-oire. Kyselyyn vastanneista naisista 35 prosenttia nimesi pierun eniten häpeää aiheuttavaksi vatsavaivaksi. Jopa 29 prosenttia oli pidätellyt  ilmavaivoja niin kauan, että se oli aiheuttanut sietämätöntä kipua.

Piereskelyn jälkeen nolointa naisista oli turvotus, jonka 17 prosenttia nimesi vatsavaivoista häpeällisimmäksi.

Vatsaoireista alettiin puhua kumppanille vasta useamman kuukauden tai jopa vuoden yhdessäolon jälkeen. Vastaajista 5 prosenttia ei ollut kertonut suolisto-oireistaan kumppaneilleen tämänkään jälkeen.

Pieru kuuluu elämään ja oireita on mahdollista hoitaa

On kuitenkin hyvä muistaa, että noloudet kuuluvat seksiin – tämän ja nämä 24 muuta seksivinkkiä olisit ehkä halunnut kuulla jo nuorempana.

Kyky pieraista kumppanin edessä voi olla jopa hyvä juttu. Erään kirjailijan mielestä ilmojen päästely kertoo luottamuksesta ja aitoudesta, läheisestä suhteesta ja pelottomuudesta – hyvin romanttiselta siis.

Ärtyvää suolta on myös mahdollista hoitaa. Kokeile vaikka näitä vinkkejä!

Lue kaikki uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Healthista, The Sun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja