Tasa-arvoinen avioliittolaki ollut voimassa kuukauden, jo yli 850 paria on solminut avioliiton – monilla vielä kesähäät mielessä

Tasa-arvoinen avioliittolaki innosti ensimmäisen kuukauden aikana 87 samaa sukupuolta olevaa paria solmimaan avioliiton. Samana aikana 770 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta muutettiin avioliitoiksi, kertoi Väestörekisterikeskus tiistaina.

Laki astui voimaan viime kuun alussa. Se mahdollistaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen avioliittoon.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmittiin tai muutettiin rekisteröidystä parisuhteesta avioliitoksi eniten Uudenmaan ja Hämeen alueella ja vähiten Itä-Suomen, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Suomen ja Lapin alueilla.

Sateenkaariperheet-järjestön toiminnanjohtajan Juha Jämsän mukaan avioliittojen määrä saattaa suvella vielä kasvaa.

– Oma tuntumani on se, että monet ovat suunnittelemassa kesähäitä. Kuitenkin ihmiset kesällä tykkäävät mennä naimisiin ja järjestää juhlia. Mitä olen itse sattunut kuulemaan ihmisten suunnitelmia, niin kyllä ne suurimmalla osalla sinne kesään liittyvät, Jämsä aprikoi.

Eduista kysytään paljon

Jämsän mukaan Sateenkaariperheisiin on tullut runsaasti yhteydenottoja ja kyselyjä lain tiimoilta.

– Yhteydenottoja on tullut, koska lakiin liittyy niin paljon juridisia asioita ja etuisuuksiin liittyviä yksityiskohtia. Näitä tietoja me olemme myös tuonne meidän omille nettisivuillemme keränneet. Tällähän on vaikutuksia vaikkapa Kelan etuuksiin. Etuuskysymykset ovat ajankohtaisia ennen kaikkea perheellisille pareille, Jämsä tietää.

Lain tiimoilta käyty keskustelu ei ole Jämsää yllättänyt.

– Oli tietenkin odotettavissakin, että evankelisluterilaisen kirkon keskuudessa keskustelua on taas käyty uudella innolla, mikä on tietenkin näkynyt myös muussa julkisessa keskustelussa. Toisaalta viime kuun alussa näkyi julkisuudessa laajasti positiivisia tarinoita samaa sukupuolta olevien liitoista ja juhlista. Tämä on ollut valtaosaltaan eritäin myönteistä ja tärkeää julkisuutta. Siinä on puhuttu siitä, miten samaa sukupuolta olevien parisuhteet ovat ihan samanlaisia asioita kuin eri sukupuolta olevien. Kysymys on yhteisen elämän jakamisesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat