Tarkkana lamppuhyllyllä! Muutos merkinnöissä voi aiheuttaa hämminkiä

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
Videolla kerrotaan helppoja rahansäästökikkoja, joilla saat pikkuisen lisää sukanvarteen.

Lamppujen energiamerkinnät muuttuvat 1. syyskuuta alkaen. Siirtymäaikana tuotteista voi löytää uuden tai vanhan merkin, mutta kuluttajan kannattaa huomata, etteivät ne ole keskenään vertailukelpoiset.

Tähän asti lamppujen energiatehokkuus on ilmoitettu asteikolla A++ ‒ E, mutta syyskuun alusta luokitus tapahtuu asteikolla A–G. 

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva alleviivaa tiedotteessaan, että vaikka luokitus on muuttunut, laitteiden energiatehokkuus ei ole huonontunut. Lamppukaupoilla kannattaa jatkossakin pitää mielessä, että mitä lähempänä aakkosten alkupäätä luokitus on, sitä energiatehokkaampi tuote.

Kuluttajaa hämmentävien erilaisten energiamerkintöjen syynä on 18 kuukauden siirtymäaika, joka tavarantoimittajille ja kaupoille on varattu merkintöjen muuttamiseen. Tilanne selkiytyy maaliskuussa 2023, kun kaikissa lampuissa on käytössä uusi energiamerkki.

A+-energialuokitus poistuu

EU:n energiamerkinnän on tarkoitus auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta sekä kannustaa yrityksiä investoimaan energiatehokkaisiin tuotteisiin. Luokitusasteikko A–G on tulossa kaikkiin energiamerkittyihin laitteisiin eli esimerkiksi myös kodinkoneisiin.

Luokittelun vaatimuksia on kiristetty niin, ettei uuden merkin tullessa voimaan A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Tällä on tarkoitus kirittää yrityksiä valmistamaan yhä energiatehokkaampia tuotteita.

Syyskuussa 2021 EU:ssa otetaan käyttöön myös tiukemmat LED-lamppujen ekosuunnitteluvaatimukset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa kaupoista löytyy entistä laadukkaampia lamppuja.

Nyt meni lampun asennus pahasti pieleen 0:10
Turkulainen Petteri huomasi ulkolampun asentamisen menneen koomisella tavalla pieleen.

Lähde: Motiva Oy

Lue myös:

    Uusimmat