Mainos

Tänne Breivik passitetaan loppuiäkseen

Norjassa odotetaan jännittyneinä Oslon käräjäoikeuden istuntoa.

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin tuomion lukeminen oikeustalon salissa numero 250 alkaa kymmeneltä aamupäivällä paikallista aikaa ja se kestää taukoineen arviolta 5-6 tuntia. Viiden käräjätuomarin päätös Breivikin mahdollisesta syyntakeettomuudesta julistetaan heti aluksi, ja vasta sen jälkeen luetaan ratkaisun perustelut. Seuraamuksen osalta on kaksi vaihtoehtoa: elinkautinen vankeusrangaistus tai psykiatrinen pakkohoito.

Riippumatta siitä, tuomitaanko Breivik elinkautiseen vankeuteen vai pakkohoitoon, hänet suljetaan omaan, eristettyyn osastoonsa Ilan erikoisvankilaan 20 kilometriä Oslon pohjoispuolella. Breivikiä varten ollaan parhaillaan rakentamassa muista vangeista täysin eristettyä osastoa, jossa hänellä on käytössään kolme kahdeksan neliön selliä. Yksi selleistä on makuuhuone, toinen toimii olo/työhuoneena ja kolmas kuntoilutilana, joka varustetaan mm juoksumatolla. Breivikillä on käytössään tietokone ja tulostin, mutta ei verkkoyhteyttä. Lisäksi "huoneistoon" kuuluu vessa ja suihku. Breivikille eristetään ulkoilutila, jota ympäröi korkea muuri ja piikkilankakatos. Vankilan johto on huolissaan Breivikin turvallsuudesta, joten hän ei joudu eikä pääse missään vaiheessa minkäänlaiseen kontaktiin muiden vankien kanssa.

Breivik saa seurata mediaa ja ottaa vastaan ja lähettää postia. Norjalaislehtien mukaan hän on jo saanut 600 tukikirjettä oikeistolaisilta ääriryhmiltä, jotka ovat ilmaisseet tukensa joukkomurhaajan hirmutöille. Breivik on jo ryhtynyt kirjoittamaan kolmea kirjaa, joissa hän perustelee tekojaan ja valmistautumista terrori-iskuihin viime vuoden heinäkuussa.

Breivikin liian lempeäksi tulkittu kohtelu on nostattanut Norjassa vastalausemyrskyn. Pelkästään erikoisosaston rakentaminen ja ylläpitäminen maksaa miljoonia kruunuja. Henkilöstön lisäksi Breivik saa tavata ulkopuolisia ammattiauttajia. - On tärkeää että eristyksessä elävät vangit saavat virikkeitä muurin ulkopuolelta, vankilan johto perustelee seuralaistukea Dagens Nyheter-lehdelle. Lukuisat yksityishenkilöt ovat tarjoutuneet Breivikin seurustelukumppaneiksi, mutta tämä palvelu ostetaan kokonaisuudessaan Norjan Punaiselta Ristiltä.

Vankila vai sairaala?

Breivik itse vakuutti oikeuden istunnon aikana useaan otteeseen tehneensä pommi-iskun ja joukkomurhat täydessä ymmärryksessä. Hän ilmoitti vastustavansa sulkemistaan "hullujen huoneeseen", ja aikoo valittaa oikeuden päätöksestä, jos hänet tuomitaan pakkohoitoon. Monet norjalaispsykiatrit arvelivat kuitenkin tänään, että oikeus toteaa Breivikin syyntakeiseksi ja määrää hänet elinkautiseen vankeuteen. Norjassa elinkautinen merkitsee 10-21 vuoden vankeutta, jota voidaan pidentää jos on syytä olettaa, että rikollinen on jatkossakin vaarallinen ympäristölleen.

Lopputulos on, että Euroopan rauhanajan pahin joukkomurhaaja tuskin koskaan pääsee Ilan vankilan muurien ulkopuolelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.