Tänään on vuoden suosituin päivä mennä naimisiin – kolme hääparia kertoo juhlapäivästään!

Tänään Suomessa vihitään mahdollisesti enemmän ihmisiä kuin kesäperjantaisin – näin poikkeuksellisista määristä on kyse 3:06
Kuinka kiireinen päivä on tulossa? Katso videolta vihkijän kommentit.

Moni pariskunta on odottanut tätä tiistaita jopa puoli vuotta ja vieläkin pidempäänkin. Tänään 22.2.2022 on nimittäin vuoden suosituin hääpäivä.

MTV Uutiset vieraili Helsingin Digi- ja väestötietovirastossa vuoden suosituimpana naimisiinmenopäivänä.

Kuinka kiireinen päivä on tulossa? Katso videolta vihkijän kommentit.

Videolla ylitarkastaja Otto Salmenoja kertoo vuoden suosituimmasta hääpäivästä.

Sukulaiset ja pikkulapset mukana

Aamupäivällä Sörnäisissä sijaitsevalla virastotalolla vihittiin viisi paria rakkauden liittoon. Parit eivät olleet etukäteen kertoneet kaikille sukulaisilleen tai tuttavilleen, että ovat menossa naimisiin juuri tänään palindromisena päivänä, 22.02.2022. Sen vuoksi kaikki haastateltavamme pysyvät tässä jutussa nimettöminä.

Ensimmäinen juhlapukuihin sonnustautunut pari oli jo ehditty vihkimään heti aamutuimaan. Koolla olikin suurempi sukulaisista ja ystävistä koostuva konkkaronkka. Paikalla olivat myös hääparin pienet lapset, joita morsian pääsi syöttämään tuoreeltaan vihkimisen jälkeen.

Hääpari oli nimenomaan odottanut koronarajoitusten hellittävän sen verran, että vihkitilaisuuteen saisi kutsua enemmän vieraita. Muutoin joku olisi pitänyt pudottaa pois tärkeästä hetkestä.

Pari kertoi, että vihkimispäivän he varasivat viime elokuun lopulla. Kaikki ajat vietiin kuulemma käsistä. Juuri tämä päivä oli parille tärkeä.

– Menimme kihloihin samana päivänä tasan kaksi vuotta sitten, morsian kertoi.

Juhlaseurue jatkoi päiväänsä ravintolaan juhlalounaalle.

Hääpareja kuin liukuhihnalta – "Kokeneelle vihkijälle tavallinen päivä"

Pareja virastotalolla vihittiin noin 15 minuutin välein. Koronan vuoksi pareja oli myös kehotettu tulemaan paikan päälle vasta varttia ennen vihkimistä. Paikan päällä tunnelma oli siis juhlallinen, mutta rauhallisen hiljainen.

Aamupäivällä Sörnäisissä vihkimässä oli ylitarkastaja Otto Salmenoja.

– Päivä on todella kiireinen. Jokainen toimipiste ympäri Suomen on täyteen varattu.

Salmenojan mukaan Sörnäisten toimipisteellä Helsingissä vihitään 18 paria ja työajan päätyttyä vielä noin 25 paria heidän kodeissaan Helsingissä ja Espoossa.

Ex tempore -häät kaveriporukalla

Päivän toinen tavoittamamme pari odotteli vihkimistä rennoin mielin kavereista koostuvan juhlaseurueen kanssa. Ylle oli puettu myös epävirallisempaa taminetta. Hieman varttuneempi pari kertoi, että päätös vihkimisestä oli spontaani. Edes vanhemmat eivät vielä tienneet parin aikeista.

– Mietittiin monta kertaa, että mennäänkö [naimisiin] vai ei, morsian paljasti.

Jonkinlaisesta ennakoinnista kertoo kuitenkin se, että pari oli varannut vihkimispäivän puoli vuotta sitten.

Heille juuri tämä päivä valikoitui sen takia, että hääpäivä on helppo muistaa jatkossa.

Onhan päivämäärässä vain numerot 0 ja 2.

Kuluva vuosi on parille myös muutoinkin juhlallinen: he ovat olleet yhdessä kymmenen vuotta ja Suomi voitti olympiakultaa jääkiekossa. Selväksi ei käynyt, että kumpi oli tärkeämpi juhlan aihe, tasavuosi vai kiekkokulta.

Aviopari kertoi, että häitä lähdettäisiin juhlistamaan Tallinnaan. Taksikin oli jo tilattu valmiiksi viraston eteen.

Kolmet häät yhdellä kertaa

Aamun viimeinen vihkiminen olikin harvinaisempi ja tarkoin harkittu. Kolme nuorempaa ystäväpariskuntaa vihittiin naimisiin samanaikaisesti. Kukin pariskunta toimi toinen toistensa todistajina kuin myös onnen toivottajinakin.

Hekään eivät olleet hiiskuneet naimisiin menosta kenellekään.

Korona sotki kaverusten hääaikeita, joten polttareita tai muitakaan juhlia he eivät voineet järjestää. Eräs morsiamista kertoi, että myös heidän ystävänsä oli joutunut peruuttamaan omat häänsä viime kesänä korona takia.

Tälle kolmen koplalle päivä valikoitui varta vasten.

– Keskiyöllä puoli vuotta sitten rämpytettiin päivitä-näppäintä, jotta päästäisiin varaamaan tämä päivä ensimmäisten joukossa, kertoi eräs sulhasista.

Morsiamet ja sulhaset olivat pukeutuneet parhaimpiinsa: hohtavan valkoisiin hääpukuihin ja särmiin harmaisiin pukuihin. Sen suurempia juhlallisuuksia ei kuitenkaan ollut tiedossa, vaan häähumua juhlistettaisiin samalla porukalla ravintolassa.

"Tosi harvinaista, että keskellä talvea on näin suosittu päivä"

Vihkijänä toiminut ylitarkastaja Salmenoja arveli, että kiireet jatkuisivat koko päivän.

– Todennäköisesti tänään vihkimisiä virka-ajan jälkeen on enemmän kuin koko keväänä yhteensä.

Muutoin suosituimpia vihkimispäiviä ovat kesäviikonloput. Salmenojan mukaan kannattaa olla liikkeellä puolta vuotta aikaisemmin, jos aikoo toivoa kesähäihin vihkijän Digi- ja väestötietovirastosta.

Salmenojasta on mahtavaa olla osana tuoreiden hääparien suurta päivää.

Lue myös:

    Uusimmat