Tämän vuoksi Caruna Espoon jakelualueella saatiin hinnat laskuun – toimitusjohtaja kertoo, mikä pitää sähkön kalliimpana haja-asustusalueella

6:14
Miten tuulivoima tulee vaikuttamaan sähkön hintoihin? "Pelikenttä tulee varmasti muuttumaan". Viiden jälkeen ohjelmassa haastattelussa on Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Caruna Espoo Oy:n asiakkaiden sähkönjakelun hinnat laskevat marraskuun alusta alkaen keskimäärin 2,5 prosenttia. Vaikutus verottomiin hintoihin on keskimäärin 5 prosenttia. Syyntä hintojen laskuun on väestönkehitys. Haja-asutusalueilla hintoja puolestaan korottavat investoinnit.

– Sähkönjakeluyhtiöiden hinnoittelu tapahtuu niiden omien kustannusten ja meriittien mukaisesti. Espoon tilannetta kun ajatellaan, niin tiedämme, että väestönkehitys kasvaa, perustelee Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Yli-Kyyny huomauttaa, että Carunalla on Espoossa noin 28 asiakasta jokaista sen sähköverkkokilometriä kohti jakamassa kustannuksia.

– Kun haetaan kohtuullisen ennustettavaa kustannusta tulevaisuuteen, niin totesimme, että parempi tehdä lasku nyt, eikä myöhemmin, koska se kertyisi tulevaisuuteenkin. Toivomme että hinta tulee pysymään suunnilleen samana tulevat vuodet.

Mitä sähkösiirtoon tulee, Caruna jaetaan kahteen lohkoon: Caruna Espooseen ja Caruna Oy:n alueeseen. 

Hinnanalennus koskee Caruna Espoo Oy:n sähköverkkoaluetta. Tähän kuuluvat Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Joensuun keskusta.

Haja-asutusalueet ovat Caruna Oy:n reviiriä ja siellä hintojen laskua ei ole näköpiirissä – investointitarpeita sen sijaan kyllä löytyy.

– Caruna Oy:ssä meillä on kohtuullisen paljon säälle altista verkkoa. Investointitahti on ollut hyvä ja se näkyy valitettavasti kuluttajien hinnoissa, mutta olemme reippaasti puolivälissä urakkaa, joka pitää olla tehtynä vuoteen 2036 mennessä. 

Sähkönsiirron hinnat ovat nousseet jopa kolmanneksen ajoista, jolloin valtioenemmistöinen Fortum omisti verkot.

– Näin on tapahtunut Caruna Oy:n puolella. Se johtuu rakentamisesta ja verkon uusimisesta, mitä siellä on tehty, Yli-Kyyny selventää.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja