Sähkönjakelun hinta laskee lähes 230 000 Carunan asiakkaalla – tällainen on keskimääräinen säästö

Caruna Espoo Oy:n asiakkaiden hinnat laskevat marraskuun alusta alkaen keskimäärin 2,5 prosenttia, Caruna kertoo tiedotteessaan. Vaikutus verottomiin hintoihin on keskimäärin 5 prosenttia.

Hinnanalennus koskee Caruna Espoo Oy:n sähköverkkoaluetta. Tähän kuuluvat Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Joensuun keskusta.

Tällaiset ovat säästöt

Carunan laskelmien mukaan vuositasolla hinnat alenevat kerrostalojen tyyppitaloudessa vajaat neljä euroa. Sähkölämmitteisen omakotiasujen tyyppilasku laskisi 43,20 euroa.

Alueen verkko on pitkälti uudistettu, ja verkon kustannuksia on jakamassa yhä useampi asiakas. Caruna Espoolla on sähköverkkoa 36 metriä asiakasta kohden, ja sen investoinnit vuonna 2020 olivat 95 euroa asiakasta kohden. Caruna Espoon sähkönjakeluhinnat ovat Suomen edullisimman neljänneksen joukossa jakeluyhtiöistä.

Investointeja verkon kehittämiseen tarvitaan jatkossakin, ovat investoinnit asiakasta kohden selvästi pienemmät kuin Carunan toisessa yhtiössä Caruna Oy:ssä. Tämä yhdessä Caruna Espoon kasvavan väestömäärän ja laskevan korkotason kanssa mahdollistavat hintojen alentamisen.

– Olemme viime vuosina parantaneet sähköverkkomme toimitusvarmuutta ja lisänneet sähköverkkoon älykkyyttä, joilla varmistetaan verkon tehokkaampi etäohjaus ja viankorjaus. Keskitymme jatkossa Espoon investoinneissa riittävän kapasiteetin varmistamiseen, kun puhtaat energiaratkaisut yleistyvät asumisessa, liikenteessä ja lämmöntuotannossa, kertoo Carunan strategia- ja regulaatiojohtaja Noora Neilimo-Kontio tiedotteessa. 

Sähköverkkoa kehitetään ja parannetaan vastaamaan tulevaisuudessa kasvavaa sähkönkulutusta. Energiateollisuus arvioi sähkönkulutuksen kasvavan 10–20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Energiamurros, lisääntyvät sään ääri-ilmiöt sekä kapasiteetti vaativat verkolta uudenlaista suorituskykyä. Pääosin 1960–1970-luvuilla rakennettu sähköverkko ei pysty vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. 

Caruna Oy:n hinnat säilyvät ennallaan

Caruna Oy:ssä 482 000 asiakkaan sähköverkon parantaminen on noin puolivälissä. Caruna Oy:lla on sähköverkkoa 168 metriä asiakasta kohden ja siihen tehdyt investoinnit vuonna 2020 olivat 254 euroa asiakasta kohden.

Caruna Oy:ssä investoinnit liittyvät jatkossa sähkönjakelun säävarmuuden parantamisen lisäksi myös uusiutuvan energiantuotannon, kuten tuulipuistojen, kasvun mahdollistamiseen, joustotarpeiden lisääntymiseen sekä verkon ikääntymiseen.

Caruna Oy kuuluu puolestaan kalleimpaan viidennekseen Suomen sähkönjakeluyhtiöihin. 

Aiheesta keskustellaan tänään lisää Viiden jälkeen -ohjelmassa. Vieraaksi saapuu Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Viiden jälkeen -ohjelma kello 16.58 alkaen MTV.fi-palvelussa ja MTV3-kanavalla!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja