Tämäkö ruokavalio avuksi ikääntyville aivoille?

Välimeren ruokavalion tiedetään olevan avuksi monessa asiassa, ja uusi tutkimus osoittaa, että se saattaa olla myös aivoille hyväksi.

Hedelmiä, vihanneksia, täysjyvää ja kalaa sisältävä Välimeren ruokavalio on jo pitkään yhdistetty esimerkiksi pitkäikäisyyteen ja pienempään syöpäriskiin. Nyt uusi tutkimus antaa viitteitä siitä, että Välimeren ruokavalio saattaa parantaa vanhempien ihmisten aivokapasitettia jopa vähärasvaista ruokavaliota paremmin.

Espanjalaisen Navarran yliopiston tekemään tutkimukseen osallistui 522 naista ja miestä. Osallistujat olivat 55–80-vuotiaita ja heillä oli joko kakkostyypin diabetes tai yhdistelmä muita sydänvialle altistavia tekijöitä, kuten korkea verenpaine, koholla olevat kolesteroliarvot, ylipaino, sukurasite tai tupakointi.

Puolet osallistujista noudattivat Välimeren ruokavaliota, johon yhdistettiin oliiviöljyä tai pähkinöitä. Kontrolliryhmä noudatti vähärasvaista ruokavaliota, jota on tyypillisesti suositeltu sydänkohtauksen tai halvauksen riskien estämiseksi.

6,5 vuoden jälkeen osallistujien kognitiivista heikentymistä testattiin. Keskivertotulokset olivat reilusti paremmat niillä, jotka olivat syöneet Välimeren oppien mukaisesti.

Tutkijat myöntävät, ettei tutkittavien määrä ollut kovin suuri. He huomauttavatkin, etteivät tulokset välttämättä päde tavalliseen väestöön, koska tutkittavilla oli korkea riski sairastua verisuonitauteihin. Kuitenkin tutkimustulokset osoittavat, että tietyt ruokailutottumukset voivat suojella ikääntyvien aivojen kognitiivista toimintaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja