Tämä on Suomen keskimääräisin kunta

MTV3:n Uutisten selvityksen mukaan Suomen keskimääräisin kunta on Kuopio.

Kuopion kuntavaalien äänestystulokset ovat siis lähinnä koko maan äänestystulosten keskiarvoa.

Kuten koko Suomessa, Kuopion suurin puolue on kokoomus. Seuraavaksi suurimmat puolueet ovat sdp ja keskusta, mutta Kuopiossa tosin eri päin. Erot prosenttiyksiköissä ovat kuitenkin melko pieniä.

Vaihtelua voimasuhteissa

Suomesta on yllättävän vaikeaa löytää kuntaa, jonka äänestystulokset mukailisivat koko maan prosenttiosuuksia.

Jopa naapurikunnissa valtuustojen voimasuhteet saattavat olla hyvin erilaiset.

Hyvä esimerkki tästä ovat Loppi ja Karkkila. Ensimmäisessä näistä valta on vahvasti keskustalla 31 prosentin ääniosuudella. Toiseksi suurin puolue Lopella on kokoomus. Karkkilassa puolestaan vasemmistoliitolla on suurin edustus valtuustossa, ja tämän jälkeen vahvimmilal ovat sdp ja perussuomalaiset.

Myös Kuopion naapurissa erot valtuustoissa ovat melkoiset. Jokaisessa Kuopion naapurikunnassa keskusta jyrää enemmistönä. Esimerkiksi Maaningassa perinteistä maalaisten puoluetta äänesti sunnuntain vaaleissa yli puolet kuntalaisista.

Neuvottelutaidot tarpeeseen

Kuopion keskimääräisessä valtuustossa paikat jakautuvat siis suhteellisen tasaisesti eri puolueiden välille.

Kokoomus saa 14 edustajaa, keskusta 13, sdp 12 ja perussuomalaiset 9. Vihreille irtoaa 5 paikkaa, vasemmistoliitolle 4 ja kristillisdemokraateille 2.

Sukupuolijakaumassa tasalukuihin ei sentään päästä. Kuten koko maassa, runsaat 60 prosenttia Kuopion valtuutetuista on miehiä. Naiset saavat tyytyä 40 prosenttiin valtuuston paikoista.

Lue myös:

    Uusimmat