Tämä on kuohuviinin ja samppanjan ero

Rakastatko kuohuviiniä, mutta sinusta tuntuu ettet tiedä siitä tarpeeksi? Opi mikä erottaa kuohuviinin samppanjasta.

Samppanja

Samppanjan ja kuohuviinin ero on niiden alkuperässä. Samppanjan nimi tulee sen kotialueen, eli ranskalaisen Champagnen alueen mukaan. Vain Champagnen alueelta peräisin olevia kuohuvia viinejä saadaan siis kutsua samppanjaksi, kaikki muut kuohuvat viinit ovat kuohuviinejä. Samppanjan viljelyalue on hyvin rajattu ja viinin satomäärät ovat lailla säädeltyjä, lisäksi rypäleiden kilohinta on korkeampi kuin muilla viinialueilla. erona kuohuviineihin on myös se, että Samppanjan alueella rypäleiden poiminta on tehtävä aina käsin. Samppanjan alueen rypäleiden sadonkorjuu taphtuu syyskuussa, samppanjan kellarointiaika puolestaan on minimissään 15 kuukautta.

Parhaiden samppanjamerkkien pulloja pyöritetään käsin yli 200 kertaa kellaroinnin aikana. Tämä tehdään siksi että pulloissa oleva sakka vähitellen valuisi korkin suulle sakan poistoa varten. Samppanjan hinta on kuohuviiniä reilusti kalliimpi siis raaka-aineiden, työmäärän ja tilojen takia. Samppanjan laadukas valmistus tuntuu myös suussa upeana makuna ja pieninä, runsaina kuplina. Ylellisyysjuoma ei sittenkään tunnu niin arvokkaalta, kun tietää kuinka paljon vaivaa yhden samppanjapullollisen eteen on nähty.

Kuohuviini

Kuohuviinit ovat hiilidioksidia sisältäviä, yleensä kaksinkertaisella käymisellä valmistettuja valkoisia, punaisia tai vaaleanpunaisia viinejä. Se, miten kuplat ovat syntyneet, kertoo pitkälti kuohuviinin laadusta. Yleensä mitä pidempään prosessi kestää, sitä laadukkaampaa kuohuviiniä valmistuu. Kuohuviinin kuivuusasteet ovat: Erittäin kuiva(Extra Brut), Täysin kuiva (Brut), Kuiva (Extra Sec), Kuivahko (Sec), Puolikuiva (Demi Sec) ja Makea (Doux).

Lähteet:kuohuviini.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja